Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

ZGODOVINA zgodovina Amerika

Ameriški holokavst
osvajanje Novega sveta

David E. Stannard

April 2018

Založnik o knjigi

David E. Stannard z neverjetnimi in grozljivimi detajli, ki jih izčrpno podpirajo zadnje demografske, geografske in antropološke ugotovitve (samo opomb je v knjigi za 61 obsežnih strani), opisuje množično uničevanje družb »Novega sveta« po prvem stiku z zahodno »civilizacijo«, uničevanje, ki je trajalo več ko štiristo let in ki se – na drugačne načine – marsikje nadaljuje še danes.

Avtor naredi odličen pregled domačinskih kultur vseh treh Amerik, kakršne so bile pred letom 1492, ko so Santa Clara (Niña), Pinta in Santa María pristale na bregu otoka, ki so ga pozneje poimenovali San Salvador. Bralcu dá odličen kontekst za razumevanje vsega, kar se je v tem za domačine tragičnem spopadu zgodilo (neverjetno nasilje, bolezni). To je bila največja demografska katastrofa v zgodovini človeštva. Stannard razišče verske in kulturne korenine evro-ameriškega rasizma in genocidnega vedenja.

Z etičnega stališča je knjiga odlična protiutež etnocentričnim delom, ki se ukvarjajo z zgodovino prvih prebivalcev Amerik, z akademskega stališča pa je knjiga »interdisciplinarni spomenik« (Samuel R. Cook, The American Indian Quarterly). Knjiga je tudi protiutež popularnemu prikazovanju »junaškega« osvajanja Amerik v književnosti in filmu.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 293343488
Avtor: David E. Stannard
Cobiss naslov: Ameriški holokavst : osvajanje Novega sveta / David E. Stannard
Postavitev: ZGODOVINA zgodovina Amerika
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : Založba /*cf., 2017 ([Maribor] : Darima)
Fizični: Zv. <1-> : ilustr. ; 20 cm