Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

LITERARNE VEDE študije o slovenski književnosti

Alamut, prebujeni zmaj

Vladimir Bartol

September 2016

Založnik o knjigi

V Prebujenem Zmaju Vladimir Bartol, izvrsten tipolog in lastni historik, odstre pogled v skrivno varnico, v kateri se je skuhala potentna alamutska snov. Mestoma obupano borbo stvariteljskega postopka takole utemelji:

Imel sem takrat, ko sem se pri ustvarjanju Alamuta spuščal s Hasanom v prepade njegove mračne duše, občutek, kakor da bi me bil velikanski som potegnil na vrvi, na kateri sem ga bil sam privlekel iz podzemlja, za seboj nazaj v neznanske globine oceana.

In če bi že kdo hotel od avtorja izvedeti – ne, kaj je mislil napisati z Alamutom, marveč kaj je bilo njegovo podtalno občutje, ko je vršil ustvarjalni proces – potem bi mu rekel: Tovariš! Brat! Vprašam te: ali je kaj bolj ohrabrujočega od prijateljstva in tovarištva? Ali je kaj bolj pretresljivega od ljubezni? In ali je kaj bolj vzvišenega od resnice?


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 284805888
Avtor: Vladimir Bartol
Cobiss naslov: Alamut, prebujeni zmaj : privid, spočetje, rojstvo in usoda Zmaja / Vladimir Bartol ; [uvodni pripis Dušan Jelinčič]
Postavitev: LITERARNE VEDE študije o slovenski književnosti
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Ljubljana : Sanje, 2016
Fizični: 108 str. ; 24 cm