Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

UMETNOST revije

Adept
Revija sodobnih gledaliških in filmskih ustvarjalcev

Januar 2015

Izdaja:  Akademija za radio, gledališče, film in televizijo
Izhaja: dvakrat letno
Jezik: slovenski

V produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani in v sodelovanju z Društvom vsestranskih literarnih ustvarjalcev predstavljamo novonastalo revijo ADEPT (adept -a m (e) knjiž. 1. kdor se uvaja v kako vedo). Z njenim izdajanjem si prizadevamo ponuditi možnost udeležbe v gledališkem diskurzu tistim piscem, ki te priložnosti nimajo, in jih spodbuditi k bolj artikulirani refleksiji lastnega dela.

Prvo številko smo tako posvetili neuveljavljenim dramskim avtorjem, vendar se nismo zadovoljili zgolj z objavo. Primarnega pomena se nam zdi, da revija pridobi praktično razsežnost in ne služi zgolj nabiranju prahu. Bralne uprizoritve, ki spremljajo izdajo revije, nakazujejo večplastnost procesa nastajanja predstave in skušajo osvetliti pot besedila od dramatika do odra. Kar pomeni, da uprizoritve niso cilj same sebi, ampak so namenjene temu, da v izpeljavi celotnega procesa gledališke produkcije v povratni zanki vplivajo nazaj na njegov začetek. Avtorji s tem dobijo možnost spremljanja in sodelovanja pri vseh fazah procesa, pri čemer ta izkušnja potencialno spremeni odnos pisca do besedila. Tu je ključnega pomena forma revije, ki ne sledi klasičnim publikacijam, namenjenim linearnemu branju od začetka do konca, temveč besedilo jemlje kot orodje za izvedbo in spodbuja branje v razmerju do uprizoritve: torej ne samo berite, uporabite!

Status bralne uprizoritve je tako razširjen, saj jo jemljemo ne le kot korak do končnega izdelka, ampak kot samostojno formo, vredno raziskovanja. Ker se želimo izogniti umestitvi v specifični kulturni prostor ali institucijo, potekajo uprizoritve izdanih tekstov na različnih lokacijah. V naslednjih številkah bo revija kreirala podobno platformo, ki bo omogočala avtorjem vključitev v širok diapazon gledališkega ustvarjanja.

Nina Ramšak in Žan Žveplan


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 276806144
Avtor:
Cobiss naslov: Adept : revija sodobnih gledaliških in filmskih ustvarjalcev
Postavitev: UMETNOST revije
Jezik: slovenski
Leto: 2014 -
Založništvo:
Fizični: 24 cm