Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi

2 je več od tri

Tomaž Troha

Maj 2014

V izboru osmih pripovedi s skupnim naslovom 2 je več od tri nas tudi tokrat kratkočasijo dedek Tomaž, babica Mojca in vnukinja Ajda-Jera. V predhodni knjigi (8 zgodb za teden dni) smo bili deležni predvsem globokih razmišljanj junakov s križkega hriba. Tokrat se z junaki kratkih zgodb sprehajamo skozi bolj ali manj prelomne dogodke, ki so jih privedli do njihovih življenjskih spoznanj.

Zaradi pridobljenih izkušenj neradi parlamentiramo in navadno vztrajamo pri svojem. Takrat velja trditev, ki je enaka naslovu, četudi se sogovornik s tem ne strinja. Ko vemo, kako nekaj deluje, pač vemo, kako deluje! Hmmm – je to prav ali narobe? Zgodbe razkrivajo pogled izza ogledala. Poti do novih izkušenj so različne. Na naši strani, ki je namenjena samopodobi in okolici, ki nas opazuje, ocenjuje in sodi, je vse drugače, kot se sicer vidi.

Na drugi strani je bolj presenetljivo, zabavno in igrivo, na trenutke celo tragikomično, a nikoli dolgočasno. Dobrodošli na drugo stran! Nič ni tako, kot se nam kaže, da je v resnici. Ljudje nas imajo za pametne, zabavne, pomembne oziroma za kar nas pač imajo. Običajno smo to, kar se od nas pričakuje in kar nam pripada glede na okolje, v katerem živimo, priložnosti, izobrazbo, starost, položaj in poklic. Naučeni smo, da mora vse delovati tako resnobno, odgovorno, mrko, včasih pomembno in včasih pametno. Pač … Namen tega pisanja je omiliti navidezno pregrado med generacijami otrok, staršev, babic in dedkov. Nekje globoko v srcu smo si vsi enaki, le priznati nam je težko. Žal se v življenju dogaja vse preveč prehitro.

Tomaž Troha

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 272914944
Avtor: Tomaž Troha
Cobiss naslov: 2 je več od tri / Tomaž Troha ; [spremna beseda Klavdija Šumrada]
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Maribor : Ved, 2014
Fizični: 192 str. ; 21 cm