Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

GLASBA dela ustvarjalci

110 let modrosti Alice Herz Sommer

Caroline Stoessinger

September 2014

Založnik o knjigi

V knjigi je avtorica Caroline Stoessinger zbrala zgodbe in življenjske nauke neverjetne ženske Alice Herz Sommer, ki je bila pri 110 letih najstarejša oseba, ki je preživela holokavst. Hkrati je bila tudi najstarejša živeča koncertna pianistka. Do konca življenja je vsak dan vadila klavir.

Rodila se je leta 1903 v Pragi v družini judovskih izobražencev in glasbenikov. Prijateljevali so s Kafko, z Werflom in Brodom. Leta 1943 so Alice, tedaj že uveljavljeno koncertno pianistko, skupaj z mamo, možem in s sinom odpeljali v koncentracijsko taborišče Terezín.

Alicina mama in mož sta v taborišču umrla, ona in sin pa sta preživela. Alice je za sojetnike odigrala več kot 100 koncertov ter jim z njimi vlivala tolažbo in upanje. Od 15.000 interniranih otrok je bil njen sin eden izmed komaj 93, ki so se vrnili iz tega taborišča.

Knjiga 110 let modrosti Alice Herz Sommer ne prinaša le osupljive življenjske zgodbe, temveč tudi njena dragocena spoznanja in uvide. Kljub tem grozljivim življenjskim preizkušnjam je na življenje vselej gledala z razumevanjem, optimizmom in neustavljivim veseljem.

»Preživela je, da bi svet spoznal njeno zgodbo o resnici in lepoti – navkljub lažem in sovraštvu,« je v svojem predgovoru h knjigi napisal Václav Havel.

Celjska Mohorjeva družba – več o knjigi

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 274153984
Avtor: Caroline Stoessinger
Cobiss naslov: 110 let modrosti Alice Herz Sommer / Caroline Stoessinger ; predgovor Václav Havel ; prevedla Miriam Drev
Postavitev: GLASBA dela ustvarjalci
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Celje : Celjska Mohorjeva družba : Društvo Mohorjeva družba, 2014 (Maribor : Dravski tisk)
Fizični: 205 str. ; 22 cm