Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Ne spreglejte » Znanost na cesti: Do strateških surovin z recikliranjem magnetov

Znanost na cesti: Do strateških surovin z recikliranjem magnetov


pogovor

Prof. dr. Spomenka Kobe, Jan Grilc

Redke zemlje predstavljajo najbolj kritične magnetne komponente visokotehnološke industrije, kot sta avtomobilska in vesoljska industrija, e-mobilnost, proizvodnja vetrne energije, bela tehnika itd. Te industrije namreč letno uvozijo od 2.000 do 3.000 ton redkih zemelj, kar pri odvisnosti od kitajskih surovin in v preteklosti že doživetega embarga postavlja proizvodnjo trajnih magnetov v zelo ranljiv položaj. Zato je ambicija raziskav na področju naprednih visokoenergetskih magnetnih materialov revolucionarni preboj pri recikliranju magnetov na koncu njihove življenjske dobe. Poudarek je na pridobivanju in predelavi surovin, tj. elementov redkih zemelj, iz desetine tisočev ton magnetov, ki so bili v Evropi proizvedeni iz uvoženih surovin.
V predavanju bo predstavljena najnovejša tehnologija za pridobivanje strateških surovin iz odpadnih magnetov. S kratkimi krožnimi gospodarskimi potmi za ponovno uporabo materialov v novih izdelkih za evropski trg se bo svet izognil dominantni poziciji Kitajske, ki poseduje približno 97 % svetovnih rudnih zalog.
Raziskave potekajo v okviru dveh evropskih projektov MaXycle in SUSMAGPRO.

Prof. dr. Spomenka Kobe je znanstvena svetnica na Institutu “Jožef Stefan” in redna profesorica na Mednarodni podiplomski šoli “Jožef Stefan”, kjer je tudi članica upravnega odbora. V Sloveniji je priznana kot pionirka sodobnih magnetnih materialov, s katerimi se ukvarja skozi svojo dolgoletno kariero. Ko vodja nacionalnega programa Nanostrukturni materiali, vodja nacionalnih projektov in projektov v Obzorju EU je s sodelavci dosegla številne preboje na področju trajnih magnetov na osnovi redkih zemelj in elementov prehoda. Zato so jo mednarodni kolegi izbrali za koordinatorko evropskega projekta ROMEO.
Prof. Kobe je prejemnica dveh državnih nagrad za znanstvene dosežke in dveh nagrad industrije za uspešen prenos tehnologije. Leta 2019 je bila prejemnica nagrade za življenjsko delo, prestižne “Fray International Sustainability Award ”. V njeno čast je v okviru svetovnega simpozija SIPS 2019, potekal »Kobe International Symposium on Science of Innovative and Sustainable Alloys and Magnets.« Je slovenska ustanovna direktorica Mednarodnega pridruženega laboratorija PACS2 med CNRS, Nancy, France in Institutom »Jožef Stefan«, članica Upravnega odbora mednarodne asociacije ESEIA s sedežem v Avstriji in izredna članica Slovenske inženirske akademije.

Organizatorja: Znanost na cesti, MKK

torek, 15. 12., ob 18.00, splet

Dogodek boste lahko v živo spremljali na spletu. Povezava bo pred dogodkom objavljena na tem mestu. Ostanite z nami tudi na razdalji.