Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Dogodki Izpostavljeno » Znanost na cesti: Bliskovit razvoj cepiv proti novemu koronavirusu SARS-CoV-2

Znanost na cesti: Bliskovit razvoj cepiv proti novemu koronavirusu SARS-CoV-2


pogovor

Izr. prof. dr. Tomaž Bratkovič, mag. farm., Maja Ratej

Virusne bolezni spremljajo človeštvo od pradavnine. Z nekaterimi, kot so prehladna obolenja in sezonska gripa, smo se navadili živeti, druge (npr. otroško paralizo in črne koze) smo uspešno zamejili ali celo povsem izkoreninili s sistematičnim cepljenjem. Občasno v človeško populacijo iz živalskih rezervoarjev zaide nova vrsta virusa, s katerim se naš imunski sistem še ni srečal, zato se ta zelo uspešno širi. Zadnji tak primer, ki trenutno hromi naša življenja, je SARS-CoV-2, povzročitelj pandemije koronavirusne bolezni 19 (covid-19).

Izkušnje iz preteklosti kažejo, da je cepljenje daleč najučinkovitejši način za preprečevanje virusnih bolezni. Tudi za omejitev pandemije covid-19 medicinska znanost največ upanja polaga v cepivo. Predstavljen bo splošen potek razvoja in odobritve cepiv ter inovativne rešitve, na katerih slonijo kandidatna cepiva proti virusu SARS-CoV-2. Spregovorili bomo tudi o tem, ali je mogoče do učinkovitega in varnega cepiva priti že v manj kot letu dni od identifikacije povzročitelja bolezni.

Dr. Tomaž Bratkovič je predavatelj na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani in predstojnik Katedre za farmacevtsko biologijo. Strokovno in raziskovalno deluje na področju farmacevtske biotehnologije, razmeroma mlade vede, ki se ukvarja z razvojem in vrednotenjem bioloških zdravil. Med leti 2011 in 2016 je bil član Ekspertne skupine 6 (biološke učinkovine) pri Evropski farmakopeji (Evropski direktorat za kakovost zdravil).

sreda, 20. 10., ob 19.00, dvorana

Obisk dogodka je brezplačen. Število obiskovalcev je omejeno zaradi varnostnih ukrepov. Brezplačno vstopnico si zagotovite pri pultu za informacije v pritličju knjižnice Globus. Vstopnice je mogoče rezervirati na telefonski številki 04 201 35 55/66.