Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

8. februar, Prešernov dan

Prešernov dan v Knjižnici Globus

Od 10.00 do 15.00: kviz Prešerna jagat
Od 10.00 do 15.00: tiskarna Jožefa Blaznika
Od 10.00 do 10.30: Kaj se komu sanja – improvizirana predstava
Od 10.00 do 13.00: prešerna ustvarjalnica – klobuki
Od 11.00 do 12.00: Kla kla klasika – slovenska klasična poezija v rap ritmih, Rok Terkaj -Trkaj in dr. Igor Saksida
Od 11.30 do 15.30: pravljična joga in gibanje s pravljicami
Od 12.00 do 14.00: glasbeno pesniški maraton

kviz
Prešerna jagat
Dragi Kranjčani, Gorenjci, Slovenci!
Gorenjska prestolnica na vsakem koraku diha s Prešernom. Saj veste: kipi, gledališče, hiša, ulica, šole, galerije, društva … in gostilne. Tudi knjižnica, kjer vas že na pročelju pozdravi pesnikova Glosa in v Gorenjski sobi zbirka Prešerniana, oznanja veličino pesnikovega dela. Ker pa nismo vsi prešernoslovci in o pesniku marsičesa še ne vemo, smo vam knjižničarji ob tej svečani priložnosti pripravili kviz ”Prešerna jagat” – z namenom, da skozi zabavno odkrivanje Prešernovega življenja in dela poskušate pesnika ujeti v vsej njegovi veličini. Naj se jaga začne!
od 10.00 do 15.00, Knjižnica Globus

tiskarna
Tiskarna Jožefa Blaznika
Mojster Blaznik, njegov pomočnik in kaligrafinja bodo v kostumih iz 19. stoletja, na opremi za demonstracijo tiska, prikazali začetke “črne” umetnosti. Mojstrsko ročno tiskarstvo na repliki stare tiskarske delavnice predstavlja izviren prikaz veščine, ki vključuje vse ročne tehnološke postopke. Mladi obiskovalci se bodo lahko tudi sami preizkusili v tisku.
od 10.00 do 15.00, pritličje

improvizirana predstava
Kaj se komu sanja
Rahela Klopčič, Nika Kovač
Sredi Zelene doline stoji hiša, sredi hiše je soba in tam sredi svojih igrač spi Peter in sanja. Včasih so sanje lepe, včasih pa tudi ne. Sanjajo tudi vse stvari v sobi sanjajo.V interaktivni in improvizirani predstavi otroci sodelujejo pri ustvarjanju zgodbe, se igralkama pridružijo na odru in vsi skupaj ustvarjajo predstavo.
od 10.00 do 10.30, I. nadstropje – območje Otroci

delavnica
Prešerna ustvarjalnica – klobuki
Ne zamudite prešerne otroške delavnice, kjer bomo ustvarili in okrasili velike klobuke. Za najmlajše bodo na voljo pobarvanke.
od 10.00 do 13.00, I. nadstropje – območje Otroci

glasbeno-literarna prireditev
Kla kla klasika
Rok Terkaj – Trkaj, dr. Igor Saksida
Kla kla klasika prinaša na 144 straneh pesmi Trkaja, slovenske ljudske pesmi in izbrane pesmi slovenskih klasikov. Knjiga je izšla v zbirki Domače branje in poleg pesmi vsebuje tudi smernice za razmislek in boljše razumevanje pesmi. Kla kla klasika – pesmi o ljubezni DIHI Z MANO, mračne pesmi z zgodbo ali S KRVJO PUKAPLAN ter pesmi o ustvarjanju – pesmi in sebe – ali POJEM TON SVOBODE. Danes povemo drugače, čutimo pa enako kot nekdaj. Slišali bomo, kako slovenska klasična poezija iz šolskih klopi zveni v rap ritmih. Trkaj in dr. Igor Saksida, profesor književnosti, bosta skupaj interpretirala klasike in jih v sodobnem jeziku približala vsem ljubiteljem poezije in glasbe.
od 11.00 do 12.00, dvorana

delavnica
Pravljična joga in gibanje s pravljicami
Tanja Holcar, Gašper Okršlar
Vabimo vas na predstavitev pravljične joge, ki je namenjena otrokom od 3. do 6. leta starosti, in gibanje s pravljicami za otroke od 6. do 9. leta starosti. Otrokom omogočata doživljanje pravljic skozi gibanje in povečujeta njihove gibalne sposobnosti, kot sta koordinacija in ravnotežje, ter spodbujata komunikacijo, kot sta zaupanje in medsebojni odnosi.
Organizator: Zavod Sportivita
od 11.30 do 15.30, I. nadstropje – območje Otroci

glasbena prireditev
Glasbeno pesniški maraton
Ob največjem kulturnem prazniku, 8. februarju, bodo nastopajoči, ki so se prijavili na glasbeno pesniški maraton, svojo pesem v Knjižnici Globus prebrali, zapeli ali jo zaigrali na glasbeni inštrument.
od 12.00 do 14.00, I. nadstropje

Vabljeni v Gorenjsko sobo v II. nadstropju, kjer bodo na ogled različice besedila Prešernove Zdravljice, ki je prvič izšla pred 170 leti – aprila leta 1848. Prav tako bo v II. nadstropju na ogled Dalmatinova Biblija iz leta 1584.

Prešernov dan v Krajevni knjižnici Naklo

Od 10.00 do 13.00: kviz Prešerna jagat
Od 10.00 do 11.00: prešerna delavnica za otroke
Od 11.00 do 12.00: ura recitacij pesmi – v sodelovanju z Likovnim društvom Naklo

Krajevna knjižnica Naklo bo na Prešernov dan odprta od 8.00 do 13.00, od 8. februarja dalje pa bo redno odprta pet dni v tednu, tudi ob četrtkih.