Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Napovednik » Pogovor » Znanost na cesti: Ali lahko matične celice pomagajo pri zdravljenju zapletov pri COVID19?

Znanost na cesti: Ali lahko matične celice pomagajo pri zdravljenju zapletov pri COVID19?


pogovor

Prof. dr. Miomir Knežević, Renata Dacinger

Kljub intenzivnemu vključevanju svetovne znanosti še ni na voljo zdravil ali cepiv, ki bi preprečili ali pozdravili bolnike z okužbo s COVID-19. Zato obstaja velika neizpolnjena potreba po varnem in učinkovitem zdravljenju, zlasti v hudih primerih. Eden najbolj obetavnih pristopov za ublažitev ali preprečevanje akutnega respiratornega stiskovnega sindroma (ARDS) pri hudo bolnih bolnikih s COVID-19 je celično zdravljenje z uporabo mezenhimskih matičnih / stromalnih celic (MSC) zdravih darovalcev. Zdravljenje ARDS bolnikov z matičnimi celicami izniči in ublaži vnetje pljuč, kar lahko poveča preživetje in znatno skrajša čas, ko bolniki potrebujejo ventilator in s tem intenzivno nego.
Pogovor s prof. dr. Miomirjem Kneževićem bo povezovala novinarka in voditeljica Renata Dacinger.

Dr. Miomir Kneževič ima zelo pester delovni življenjepis. Po univerzitetnem študiju biologije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani se je zaposlil na Mikrobiološkem institutu MF v Ljubljani, nato poučeval na Srednji šoli za elektroniko Šentvid, kasneje pa nadaljeval doktorski študij biotehnologije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in na BOKU na Dunaju. Po doktoratu je deloval kot zasebni raziskovalec v številnih podjetjih, ki jih je praviloma sam (so)ustanavljal. Od l. 2003 do 2010 je delal na Zavodu za transfuzijsko medicino, nato pa v podjetju BIobanka. Od leta 2012 naprej deluje v podjetju Educell. Po ustanovitvi podjetja Educell je bil nekaj časa izvršni direktor, obenem pa je nadaljeval delo kot raziskovalec in izvršni direktor v drugih malih biotehnoloških podjetjih v Sloveniji in Avstriji. Skozi delo se je specializiral za biotehnologijo, zlasti tehnologijo živalskih celic, celično terapijo in tkivni inženiring. Delal je tudi kot nacionalni strokovnjak v enoti uporabne genomike, biotehnologiji za zdravje v Direktoratu za zdravje in generalnem direktoratu za raziskave pri Evropski komisiji v Bruslju. Bil je tudi pridruženi direktor za prenos tehnologije Nacionalnega inštituta za biologijo. Je svetovalec več biofarmacevtskih podjetij in član uprave sklada tveganega kapitala RSG First Capital. Dr. Knežević je tudi predavatelj in mentor na Biotehniški fakulteti UL, kjer prenaša svoje strokovno znanje in bogate izkušnje na mlajše generacije.

Organizatorja: Znanost na cesti, Mestna knjižnica Kranj

sreda, 25. 11., ob 18.00, splet

Dogodek ste lahko spremljali na spletu. Posnetek dogodka: