Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Razstave » Tri žlahtne Gorenjke: Helena Stupan, Helena Puhar in Neža Maurer

Tri žlahtne Gorenjke: Helena Stupan, Helena Puhar in Neža Maurer


razstava

Tri žlahtne Gorenjke: Helena Stupan, Helena Puhar in Neža Maurer

Leto okroglih številk prinaša okrogle obletnice rojstva treh imenitnih žensk, ki si z izjemnimi življenjepisi zaslužijo pomembnejše mesto v krajevni zgodovini, pa tudi v širšem prostoru. Delovale so na različnih področjih, vsem trem pa so skupni zavzetost, humanizem, omika ter izjemno prizadevanje za izobrazbo, napredek in kulturni razvoj slovenske družbe. Predstavitev treh žlahtnih Kranjčank je osrednji projekt domoznanskega septembra, s katerim v gorenjskih splošnih knjižnicah vsako jesen izpostavljamo bogate zbirke o zgodovini, delu in življenju ljudi iz naših krajev. Avtorica razstave je Petra Puhar Kejžar, oblikovala pa jo je Lucija Podbrežnik, obe iz Mestne knjižnice Kranj.

Odprtju razstave je sledil pogovor s potomci žlahtnih Gorenjk: z Alenko Puhar, dr. Gregorjem Tomcem, Mojco Tomc Zupančič in Matjažem Tomcem, z Evo Škofič Maurer ter Nino Stupan.

120-letnica rojstva: HELENA STUPAN
doktorica arheologije, germanistka in profesorica na univerzi

100-letnica rojstva: HELENA PUHAR
pedagoška svetovalka, pisateljica in urednica

90-letnica rojstva: NEŽA MAURER ŠKOFIČ
slavistka, pesnica, pisateljica, novinarka, publicistka, urednica in pedagoginja