Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Arhiv novic » Torkov kulturni vdih na vrtu gradu Khislstein

Torkov kulturni vdih na vrtu gradu Khislstein


V poletnih mesecih bomo s kranjskimi kulturnimi ustanovami sodelovali pri izvedbi večerov na vrtu gradu Khislstein, ki smo jih poimenovali Torkov kulturni vdih.

V knjižnici čez leto pripravljamo zelo raznolike večere, ki so bili letos zaradi karantene od sredine marca naprej odpovedani. Naše najbolj obiskane sklope pogovorov bomo prestavili na vrt in nakazali nadaljevanje sklopov, ki se jih bodo poslušalci lahko veselili tudi v naslednji sezoni prireditev v knjižnici.

pogovor
Literarno ozvezdje: Blodnik po Istri
Agata Tomažič, Tamara Langus, Teja Kleč, Nina Kožar
Knjiga Blodnik po Istri je samozaložniški eksperiment, ki so ga avtorice zagnale najprej na spletu – na družbenih omrežjih so leto dni vestno (in duhovito) poročale, kam na istrskem polotoku jih je zaneslo in kaj so pri tem odkrile. Pogosto niso blodile samo v prostoru, temveč tudi v času. Blodnik po Istri je knjiga naše in vaše mladosti, ki je bila nominirana za knjigo leta na Slovenskem knjižnem sejmu. Kupite jo lahko na www.blodnik.si.
torek, 14. 7., ob 21.00

pogovor
Kranjčana v Trstu
Igor Kavčič, Zoran Smiljanić, Ivan Smiljanić
Oče in sin ponovno požgala Narodni dom Trstu, bi zapisali v danes razširjenem slogu lažnih novic. Nemogoče! A nekaj resnice vendarle je na tem. Prvokategornik slovenskega stripa in pronicljiv mladi zgodovinar, Zoran in Ivan Smiljanić, sta skupaj zgrabila za lopati in ustvarila strip z naslovom Črni plamen: požig Narodnega doma v Trstu, v katerem obravnavata to temno liso tržaške zgodovine 20. stoletja. Dober teden dni po stoletnici od požiga ju bomo izprašali o tem, kaj sta pred pol leta počela v Italiji, kdo sta Josip in Giuseppe, pa tudi kakšna o jabolku in drevesu ne bo odveč.
torek, 21. 7., ob 21.00

pogovor
Novinarjev kalejdoskop: Ervin Hladnik Milharčič
Ervin Hladnik Milharčič, Darja Groznik
Malo je tistih novinarjev, ki znajo narediti novinarsko zgodbo tudi iz povsem trivialnih reči, kot je na primer toaletni papir. To je odlika Ervina Hladnika Milharčiča, novinarja Dnevnika, ki je gotovo eden od najbolj izkušenih novinarjev pri nas. »Odkar se ukvarjam z novinarstvom, poslušam, da tako slabo, kot je zdaj, ni bilo še nikoli. Mislim, da ni tako slabo,« pravi. Na svoji pestri novinarski poti je pravzaprav delal in poročal tako o svetovnih politično-gospodarskih temah kot o na videz obrobnih življenjskih zgodbah ljudi. Novinar, pisatelj in prevajalec, prejemnik več nagrad, nekdanji dopisnik predvsem iz Bližnjega vzhoda, ZDA in Balkana, neprestano kritični opazovalec, vedno raziskovalen in radoveden. Tudi v času koronavirusa.
torek, 11. 8., ob 21.00 

pogovor
#Zobotrebec! Ni se še stemnilo
Marcel Štefančič Jr., Zoran Smiljanić
Marcela Štefančiča Jr. je težko predstaviti na kratko. Je magister filozofije, filmski kritik, ured­nik in publicist, ki je napisal že preko osemdeset knjig najrazličnejših tematik. Tokrat bomo večer posvetili njegovi zadnji, ki naj bi bila hkrati najbolj osebna esejistična knjiga doslej, Ni se še stemnilo. V njen povezuje svojo mladost in sedanjost z glasbo in nekaterimi njenimi najbolj reprezentativni predstavniki (Bob Dylan, Neil Young in skupina The Eagles).
Pogovor bo povezoval Zoran Smiljanić.
torek, 25. 8., ob 21.00