Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Arhiv novic » 25. maja 1950 je Kranj dobil lepo Študijsko knjižnico

25. maja 1950 je Kranj dobil lepo Študijsko knjižnico


»V  lepo urejenih prostorih Savnikove vile je bila danes dopoldne slovesna otvoritev Študijske knjižnice v Kranju.« (Gorenjski glas, 1. 6. 1950, str. 3)

Študijska knjižnica je imela vse širši in pomembnejši namen kot navadna izposojevalnica knjig. Njen namen je izražen že v samem imenu »študijska knjižnica«, kar pomeni, da takšna knjižnica zbira vso knjižno produkcijo v slovenskem jeziku (knjige, revije, časnike stare in nove, letake in rokopise), jo skrbno hrani in tako uredi, da so knjige vsak trenutek na razpolago vsakemu znanstvenemu delavcu pri njegovem študiju in ustvarjalnem delu. Takšna knjižnica prireja tudi knjižne razstave in pomaga manjšim knjižnicam na svojem območju.

Študijska knjižnica v Kranju je dobila svoje prostore v Savnikovi vili. Pod vodstvom prof. Stanka Bunca so v njeno zbirko združili vse dotedanje javne knjižne zbirke v mestu (mestna ljudska knjižnica) ter zapuščine prejšnjih knjižnic (okrajne, učiteljske, gimnazijske in drugih).

Že oktobra 1949 je prof. Stanko Bunc v Gorenjskem glasu v svojem članku Kranju – študijsko knjižnico (Gorenjski glas, 6. 1. 1949, str. 3) javno izrazil nujnost ustanovitve prepotrebne nove kulturne ustanove. Kranj po njegovih besedah ni mogel biti več samo uživalec kulturnih sadov, marveč bi moral tudi sam ustvarjati svojo kulturo. V njem je prebivalo vedno več strokovnih in literarnih delavcev, ki niso imeli dovolj potrebne literature in virov za svoje delo, življenje pa je od njih pričakovalo vedno več novih duhovnih  in intelektualnih dosežkov.

Zato je v tednu knjige zapisal: »Ustvarimo v Kranju prepotrebne kulturne ustanove! Naša prva zahteva je – ustanovitev ŠTUDIJSKE KNJIŽNICE.« Ta članek je bil prvi javni glas, prva javna zahteva po knjižnici.

Fotografija: Zbirka Vekoslav Kramarič, vekoslav-kramaric/f0037511 dostopno na spletnih straneh Slovenskega etnografskega muzeja.