Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Napovednik » Pogovor » Znanost na cesti: Kaj nas briga?!

Znanost na cesti: Kaj nas briga?!


pogovor

Rok Brajkovič

Projekcije nakazujejo, da se bo trend večanja porabe mineralnih surovin s prehodom v ogljično nevtralno gospodarstvo nadaljeval. Primer je razvoj žarnic. Energetsko učinkovite kompaktne fluorescentne žarnice so nadomestile žarnice z volframsko žarilno nitko in tako znižale svetovno porabo energije, a hkrati povišale porabo elementov redkih zemelj, ki jih pridobivajo predvsem na Kitajskem. Nestabilnost dobave in gospodarska pomembnost uvrščata redke zemlje med za evropsko gospodarstvo kritične mineralne surovine. Pri prehodu na pametna svetila in LED žarnice pa se zastavlja vprašanje, ali je to res napredek. Vprašamo se lahko tudi, kako rudarstvo vpliva na okolje in ali obstaja povezava med izkoriščanjem mineralnih surovin in podnebnimi spremembami. Lahko pa le skomignemo z rameni, češ »kaj nas briga«.

O predavatelju:

Rok Brajkovič je zaposlen na Oddelku za Regionalno geologijo na Geološkem zavodu Slovenija. V okviru projektov, ki jih vodi, oblikuje pristope za boljše razumevanje temeljnih geoloških konceptov ter njihovega vpliva na moderno družbo. Raziskovalno se največ ukvarja z geoarheologijo, t.j. uporabo geoloških pristopov in metod na arheološkem materialu in nahajališčih.

Organizatorja: Znanost na cesti, MKK

četrtek, 9. 4., ob 18.00, na spletu (Predvajan bo v živo, na YouTube kanalu: Znanost na cesti.)