Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Napovednik » Odprtje razstave » Slovenci, začenjajo se novi časi … (1918–1920)

Slovenci, začenjajo se novi časi … (1918–1920)


razstava

Zgodovinski arhiv Ljubljana

Zgodovinski arhiv Ljubljana je v letu 2018 obeležil 120 let svojega delovanja. Osrednji dogodek praznovanja je bilo odprtje razstave Slovenci, začenjajo se novi časi … (1918–1920). Razstava je od jeseni 2018, ko so si jo lahko ogledali obiskovalci v Ljubljani, prepotovala dobršen del osrednje Slovenije in je zadnja v ciklu treh razstav, ki jih je Zgodovinski arhiv Ljubljana v preteklih letih pripravil na temo 1. svetovne vojne in obdobja neposredno po njej. Gostovanje v Kranju bo sedmo po vrsti.

Razstava se osredotoča na prva leta po koncu vojne, ki je prinesla razpad habsburške monarhije in rojstvo nove države južnih Slovanov, v katero so se vključili tudi Slovenci. V središču razstave je mali človek, ki je najbolj občutil posledice minule vojne in političnih sprememb, ki so odločilno krojile njegov vsakdan. Avtorice so iz bogatega spisovnega in fotografskega gradiva izbrale nekaj ključnih dokumentov, ki najbolj prepričljivo odražajo duh in problematiko obdobja med letoma 1918 in 1920, ki ga nista zaznamovala le težko pričakovani konec vojne in prehod v novo državo, temveč tudi boleča izguba Primorske in boj za severno mejo. Pereča je bila problematika številnih beguncev in vojnih invalidov, razsajale so španska gripa in nalezljive bolezni, denar je izgubljal veljavo. Zunanjo podobo države so krojili novi državni simboli in nova vladarska imena – kralj Peter in regent Aleksander, ki je junija 1920 prvič obiskal Ljubljano in Gorenjsko. Slovenski jezik je dokončno izpodrinil nemščino, Slovenci smo dobili svojo univerzo. Za številnimi očeti in sinovi pa je ostal le boleč spomin ter veliko število vojnih sirot in vdov.

torek, 14. 1., ob 18.00, pritličje (odprtje razstave z Glasbeno šolo Kranj)

od 14. 1. do 29. 2. 2020, pritličje