Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Ne joči, Peter


filmsko popoldne

Stota obletnica rojstva režiserja Franceta Štiglica predstavlja edinstveno priložnost za ponovno, podrobnejše preučevanje njegovega filmskega opusa. V tem kontekstu si bomo skupaj ogledali prenovljeno različico filma Ne joči, Peter, ki ga bodo premierno zavrteli le nekaj dni prej v Cankarjevem domu.

O filmu

Partizanska otroška komedija, ki se na humoren način posveča usodi vojnih sirot in junaštvu preprostih borcev v uporu proti okupatorju. Partizanska minerja Dane in Lovro, obupno željna velike akcije, dobita častno, a zanju ponižujočo nalogo, da v času nemške hajke na osvobojeno ozemlje prepeljeta tri otroke. Za nameček kot »okrepitev« dobita še na novo mobiliziranega, povsem neizkušenega kmečkega fanta Dolfeta. A na videz robata minerja imata dobro srce, zato se kmalu spoprijateljita z otroki, zlasti z najmlajšim Petrom, ki ju vselej spravlja v smešne zagate in nevarne situacije. Spotoma po spletu naključij minerja razstrelita veliko skladišče orožja in otroke uspešno pripeljeta na varno. Na misiji jima pomaga partizanka Magda, za katero se izkaže, da je skrivnostni kapetan Brina, pomemben obveščevalni oficir na ogroženem območju.

Ob stoti obletnici rojstva Franceta Štiglica (1919–1993) so se Slovenski filmski center (SFC), Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije (SFA) in Slovenska kinoteka (SK) združili pri organizaciji in izvedbi projekta »100 let Franceta Štiglica«. Obširen projekt z vrsto različnih dejavnosti in prireditev širom Slovenije je posvečen življenju in delu enega najvidnejših domačih filmskih ustvarjalcev, ki je kot kulturni politik odigral tudi pionirsko vlogo pri nastajanju slovenskega profesionalnega filma. Stota obletnica njegovega rojstva predstavlja edinstveno priložnost za ponovno, podrobnejše preučevanje njegovega filmskega opusa, časa in prostora njegovega delovanja ter tudi vpliva, ki ga je imel na slovensko filmsko krajino.

četrtek, 14. 11. 2019, ob 17.00, dvorana