Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Arhiv dogodkov - izpostavljeno » Literarno ozvezdje: Feliks Plohl

Literarno ozvezdje: Feliks Plohl


pogovor

Feliks Plohl, Lenart Zajc

Pri Beletrini so izdali prvenec Feliksa Plohla, ki buri slovensko javnost in navdušuje bralce s svojo iskrenostjo, neposrednostjo in predstavljanjem sveta, ki ga večina še ne pozna. Z avtorjem se bo pogovarjal Lenart Zajc, vodja literarne delavnice Vključujemo in aktiviramo, kjer je nastala ideja za knjigo.

Feliks Plohl se je med prestajanjem zaporne kazni na Dobu odločil napisati svojo življenjsko zgodbo. Poleg obilice vznemirljivih življenjskih pripetljajev knjigo odlikuje sproščen in razgiban jezik, ki se mu močno pozna, da mu slovenščina ni bila »položena v zibelko«. Velik vpliv na njegov literarni izraz je imelo tudi dolgoletno bivanje v Severni Ameriki, kjer se je navzel zlasti tamkajšnjega uličnega jezika. Posebna kakovost Plohlove pisave je v tem, da avtor v svojih pripovednih svetovih ne podlega fascinaciji nad nasiljem in kriminalnimi dejanji, temveč se poskuša svojim najbolj grešnim dejanjem »prikrasti za hrbet« in jih z ubeseditvenimi načini bolje razumeti. Pred bralcem se tako odprejo vznemirljivi in predvsem avtentični psihološki vidiki, ki zaradi sočnega jezika in pripovedne dinamike delujejo zelo polnokrvno in prav nič »priročniško«. Vsekakor prvenec, o katerem se bo še zelo dolgo govorilo.

Gre za provokativno, vznemirljivo pripoved o vojni v rodnem Bihaću, o kriminalnem podzemlju dilerjev in prostitutk pod bleščavim površjem Hollywooda, o zaporih, življenju na ulici, stikih z ženskami iz črnskega geta, ki je zaznamovan z vsakodnevnimi pretepi in nasilnimi odnosi, pa tudi o deportaciji iz Kanade in poskusu pobega iz Mehike v Ameriko. Zgodba, ki jo odlikuje preprost, sočen in izjemno slikovit jezik, je kot ustvarjena za filmski scenarij.

Organizatorja: Založba Beletrina, MKK

četrtek, 7. 11. 2019, ob 19.00, dvorana