Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Arhiv dogodkov - izpostavljeno » Cankar skozi oči Marcela Štefančiča

Cankar skozi oči Marcela Štefančiča


pogovor

Marcel Štefančič, Darja Groznik

Opis njegovega dela ne more biti kratek. Marcel Štefančič jr., magister filozofije, je ne le filmski kritik in esejist, voditelj televizijske oddaje, avtor številnih člankov, analiz, prilog, je tudi avtor 85 knjig. V njih obravnava različne teme in osebnosti – od filmskih, literarnih, do pop fenomenov, političnih in nasploh družbeno angažiranih osebnosti. Razgalja jih na svoj, poseben način. In če ta podatek prekrižamo z dejstvom, da Marcel Štefančič živi Na klancu na Vrhniki, je bilo do njegove esejistične analize našega največjega literata, Ivana Cankarja, le še korak. Ker je čas za Marcela relativna kategorija, si ga lahko predstavljamo pri nameri, da znova prebere ves Cankarjev opus. »Nenehno vračanje k izvirnim besedilom in nizanje odlomkov iz njih prepriča, da je to tudi storil«, je zapisano v opisu knjige.

Ivan Cankar – eseji o največjem izpod peresa Marcela Štefančiča 100 let po Cankarjevi smrti prinaša zanimivo branje in pogled na Cankarjevo delo. Pridih sodobnega časa v Marcelovem dojemanju med bralce prinaša vedenje o Cankarju, ki bi bil danes, tako Štefančič, v času nove politične korektnosti, zvišane kulturne občutljivosti in spraševanj, še bolj moteč, mučen, neznosen in nesprejemljiv kot pred dobrimi stotimi leti.

O knjigi se je z Marcelom Štefančičem pogovarjala Darja Groznik.

sreda, 13. 2. 2019, ob 19.00, dvoranaTematsko področje