Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Napovednik » Literarni večer » Jurski par

Jurski par


literarni večer

Jure Tori, Jure Longyka

Jure Tori, mednarodno uveljavljeni harmonikar iz Zasavja in ustanovni član skupine Orlek, je na solistično harmonikarsko pot krenil leta 2006 s prvencem »Reflection Of Memory / Odsev spomina«, ki ga je posnel z legendarnim avstrijskim jazzovskim kontrabasistom Ewaldom Oberleitnerjem. Zasedba se je kasneje razširila v Tori Trio, pa cepila, vejala in oplajala z novimi instrumenti ter glasbeniki iz sosednjih dežel. Nekje na poti je Torijeva glasba srečala poezijo Rudija Medveda, »mladega« pesnika, ki je na pragu srednjih let izdal pesniški prvenec »Okruški večera / Ostanki spomina«. Sopotnica knjige je plošča, na kateri ob Torijevi spremljavi Medvedovo poezijo interpretira pokojni dramski igralec Polde Bibič. Rudijeva poezija, Juretova glasba, slike različnih likovnih ustvarjalcev (Nikolaj Beer, Nikolaj Mašukov, Borut Grce Brut) in drugi čutni dražljaji so se že trikrat srečali na prav posebnih, odmevnih večerih z naslovom »Stihovizija«.

Leta 2011 je Tori k sodelovanju prvič povabil radijca, odrskega performerja in govornega interpreta Jureta Longyko. Zasnovala sta glasbeno-govorno predstavo, ljubezenski spoj besede in glasbe, ki čustva strelja daleč v globine poslušalčevega srca. Izbruh, ki presegajo običajno branje ali deklamiranje poezije, prej spominjajo na rafale ameriških beatnikov, ki so svoje besede radi parili z jazzom. Ali na čustveno razdajanje frankofonskega šansonjerja Jacquesa Brela. Festival ljubezni na Gradu Negova, Gregorjevo na Ljubljanskem gradu, Stihoviziji v Zagorju in v Klubu Cankarjevega doma, Slavnostna akademija Občine Vrhnika in podelitev Delove literarne nagrade Kresnik na ljubljanskem Rožniku so njuni odmevnejši nastopi. Poeziji Rudija Medveda sta dodala pesmi Tjaše Koprivec, Andreja Gučka, Nandeta Razborška, Karla Destovnika Kajuha, Edvarda Kocbeka in predvsem Ivana Cankarja.

ZASEDBA, PROGRAM:
Jure Tori – harmonika, klavir, glas
Jure Longyka – glas
Rudi Medved, Ivan Cankar in drugi – poezija

četrtek, 24. 1., ob 19.00, dvoranaTematsko področje