Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Knjižnica Globus bo odprta od 10. do 16. ure

ob 10.30: Zgodba o pesniku (pravljična urica)
ob 11.00: Zgodba o pesniku (pravljična urica)
ob 11.00: Sounds of Slovenia (koncert)

od 10.00 do 14.00:
Prešerna ustvarjalnica za otroke
od 10.00 do 16.00:
Prešerni Križemkraž (delavnica)
Tiskarna Jožefa Blaznika
Foto kotiček z Modrim psom
Poezije, pesniški venec neiztrohnjenega srca (razstava)
Sonetni venec Franceta Prešerna z ilustracijami Mihe Maleša (razstava)


pravljična urica
Zgodba o pesniku
Bojan Pretnar
Na pravljični urici boste spoznali, kako majhen deček zraste v velikega pesnika. Priporočamo za otroke od 4. leta.
petek, 8. 2., ob 10.30 in ob 11.00, pravljična soba

koncert
Sounds of Slovenia
Trio Sozvočja Slovenije
Vrhunski glasbeniki, ki jih poznamo kot soliste in člane mnogih slovenskih zasedb, se nam bodo predstavili v zanimivi kombinaciji, ki nam bo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah. Glasbeniki so razvili poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več samo za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč uglaševanje. Kot ambasadorji slovenske kulturne in naravne raznolikosti s svojim zanimivim nastopom večkrat prisostvujejo na različnih festivalih in prireditvah v tujini (Kitajska, Indija, Velika Britanija, Izrael, Irska, Italija, Argentina itd).
Gregor Volk – vokal, kitare, orglice
Janez Dovč – harmonika, vokal, elektronika
Goran Krmac – tuba, topotalnik
petek, 8. 2., ob 11.00, dvorana

delavnica
Prešerna ustvarjalnica za otroke
Špela Košir
Na ustvarjalnici bomo preizkušali našo domišljijo in z besedami pesnika Franceta Prešerna spesnili povsem nove pesmi, ki jih bomo unikatno okrasili. Domišljijo boste lahko uporabili tudi pri izdelavi klobuka, kot ga je nosil naš Prešeren.
petek, 8. 2., od 10.00 do 14.00, otroški oddelek

delavnica
Prešerni križemkraž
S pomočjo reševanja prav posebno prešerne križanke spoznajte skrite kotičke naše knjižnice, poiščite slovenske knjižne junake in z njimi najmodrejšega člana Mestne knjižnice Kranj.
petek, 8. 2., od 10.00 do 16.00, Mestna knjižnica Kranj

tiskarna
Tiskarna Jožefa Blaznika
Mojster Blaznik, njegov pomočnik in kaligrafinja bodo v kostumih iz 19. stoletja, na opremi za demonstracijo tiska prikazali začetke »črne« umetnosti. Mojstrsko ročno tiskarstvo na repliki stare tiskarske delavnice je izviren prikaz veščine, ki vključuje vse ročne tehnološke postopke. V tisku se bodo lahko preizkusili tudi obiskovalci sami.
petek, 8. 2., od 11.00 do 15.00, pritličje knjižnice

foto delavnica
Foto kotiček z Modrim psom
Najmodrejši zeleni pes na planetu je zagotovo naš Modri pes. Tokrat bo z vami poziral v foto kotičku. Najbolj izvirne fotografije bomo z vašim dovoljenjem objavili na naši spletni strani.
petek, 8. 2., od 10.00 do 16.00, prvo nadstropje

razstava
Poezije, pesniški venec neiztrohnjenega srca
Poezije so elitna zbirka pesmi, ki je v slovenski literarni zgodovini izjemnega pomena, saj je z njo France Prešeren poezijo v slovenskem jeziku dvignil na svetovno raven.
Poezije so prvič izšle decembra 1846 z letnico 1847. Natisnil jih je ljubljanski tiskar Jožef Blaznik, potem ko jih je Prešeren skrbno odbrane oddal dunajski cenzuri in 22. julija 1846 prejel dovoljenje za objavo. Izjema je bila Zdravljica, ki jo je avtor zaradi cenzuriranih kitic črtal iz zbirke. Zbirka je izšla v danes zavidljivi nakladi tisoč dvesto izvodov. Sto petdeset posebnih izvodov je vsebovalo akrostih, posvečen pesnikovi muzi Juliji. Po prvem so sledili številni izidi Poezij, v slovenskem in s prevodi v številne druge jezike.

V slovenskem mesecu kulture predstavljamo izbor najbolj zanimivih Poezij, ki jih Mestna knjižnica Kranj načrtno zbira in hrani v posebni domoznanski zbirki Prešerniana.
petek, 8. 2., od 10.00 do 16.00, II. nadstropje

razstava
Sonetni venec Franceta Prešerna z ilustracijami Mihe Maleša
Breda Ilich Klančnik
Med pomembnimi likovnimi ustvarjalci je prav Miha Maleš posvetil največ pozornosti podobi našega največjega pesnika – Franceta Prešerna. S svojo izvirno ilustracijo je pospremil številne Prešernove verze. Kot najpomembnejša likovna spremljava njegove poezije, pa se je v našo zavest vtisnila serija tridesetih gravur, posvečenih Sonetnemu vencu.
petek, 8. 2., od 10.00 do 16.00, pritličje knjižnice