Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Arhiv dogodkov - izpostavljeno » #ZObotrebec: Dušan Kastelic – tisti, ki je risbi vdahnil življenje

#ZObotrebec: Dušan Kastelic – tisti, ki je risbi vdahnil življenje


odprtje razstave in pogovor

Dušan Kastelic, Zoran Smiljanić

Stripar, ilustrator, avtor računalniških iger in režiser animiranih filmov. V Mladini je objavil nepozabne Partizane, jih uravnotežil z Domobranci, njegovo Afero JBTZ so brali razni tajni agentje in se spraševali, od kod avtorju vse te zaupne informacije. Sledila je nekoliko samosvoja interpretacija Butalcev, v reviji PC & mediji je objavil gigauspešni strip Mat & fotr & mulc & pes & PC, potem pa je stripa naveličal in ga prevaral z animiranim filmom. Novo ljubezensko razmerje je sproduciralo 3D animirane filme Perkmandeljc (2002), sicer videospot za skupino Orlek, ki pa je končal na festivalu Sundance, čustveno bombo Čikorja an’ kafe (2008) po pesmi Iztoka Mlakarja in najnovejšo Celico (2017), ki jo je zasnoval po morastih sanjah. Za svoje filme je prejel kup pomembnih domačih in mednarodnih nagrad, zdi se, kot da mu na polici manjka le še oskar. In obstaja realna možnost, da ga bo tudi dobil, saj se je njegova Celica po zmagi v kategoriji kratkega filma na kalifornijskem filmskem festivalu Cinequest, avtomatično uvrstila med nominirance, ki se potegujejo za prestižni kipec.
Pred pogovorom z Dušanom Kastelicem bomo v MKK odprli razstavo njegovih del, eno in edino, ki jo je pripravil v svoji dolgoletni karieri.
Skrivnost Velikega animatorja bo poskušal odkriti Zoran Smiljanić.

#ZObotrebec Zorana Smiljanića je novo ime za stare pogovore z znanimi in manj znanimi, predvsem pa zanimivimi gosti, s katerimi bomo zbadali, prebadali in nabadali njihovo ustvarjanje in naš čas.

sreda, 7. 11. 2018, ob 18.30, v pritličju knjižnice (odprtje razstave)
sreda, 7. 11., ob 19.00, dvorana (pogovor)

 Tematsko področje