Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Arhiv dogodkov - izpostavljeno » Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike

Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike


potopis

Jakob J. Kenda

Jakob J. Kenda, najbolj znan po prevodih Harryja Potterja, je tudi navdušen pohodnik. Lani je tako kot prvi Slovenec v celoti prehodil Apalaško pot ter o njej napisal tudi knjigo. Pot vodi 3500 kilometrov daleč po divjini Apalačev, pogorja na vzhodu ZDA. Zanimivo pri njej ni le bogato naravno okolje, temveč tudi drugačna tradicija pohodništva in resnična Amerika, prek katere se vije.
Na ta dan boste knjigo lahko kupili, celo preden bo uradno izšla.

torek, 16. 10. 2018, ob 19.00, dvorana

 

APALAŠKA POT gre po istoimenskem hribovju, čez 14 ameriških zveznih držav na vzhodu ZDA. Dolga je nekaj prek 3.500 kilometrov in ima toliko skupnega vzpona, kot da bi se šestnajstkrat z gladine morja povzpel na Everest: 142 kilometrov. Obenem gre za divjinsko pot, na kateri je planinec celo teden dni daleč od prve naselbine, potopljen globoko v naravo ameriških gozdov. Spričo zahtevnosti, dolžine in starosti jo imenujejo tudi ‘mati vseh poti’.

JAKOB J. KENDA je v javnosti najbolj znan po svojih prevodih, predvsem Harryja Potterja. Rado se ga tudi pokliče, kadar se v kakršni kulturni instituciji pokaže potreba po kriznem menedžerju. Poleg tega si je pridobil naslov doktorja literarnih ved, za mnoge časopise in revije je pisal o literaturi in filmu, predaval je in poučeval. Predvsem pa se je odpravil po nekaj znanih planinskih poteh, tako tudi Apalaški poti.

Roman APALAŠKA POT: 3500 KILOMETROV HRIBOV IN AMERIKE je humoren in iskren zapis o avtorjevem doživljanju te dolge pešpoti. Prek razgibanega dogajanja na pohodu prikazuje tudi posebnosti te divjinske poti, njene narave in ameriškega pohodništva. Prek popotnih tovarišev, mest ob poti in ljudi, ki jih srečuje v njih, pa razkriva sodobno ameriško stvarnost.

 Tematsko področje