Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Pretekli projekti spodbujanja branja » Kranjci smo se zbrali, da bomo skupaj brali. 1.–8. oktober 2018

Kranjci smo se zbrali, da bomo skupaj brali. 1.–8. oktober 2018


Mestna občina Kranj in Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju s partnerji v tem tednu organiziramo različne dejavnosti, ki spodbujajo branje in bralno kulturo. Preko dejavnosti želimo širiti zavest o pomembnosti branja in razumevanja prebranih ali pripovednih vsebin. K branju bomo povabili prebivalce lokalne skupnosti (otroke, mladino, družine, odrasle, strokovno javnost) in s skupnimi močmi pokazali, da brez branja nam živeti ni.

pogovor
Kot bi Luna padla na Zemljo
Milena Zupančič, Tadej Golob, Nina Kožar
Njuna zgodba se začne na avtobusni postaji v Nepalu, nato pa skozi mnogo srečanj in pogovorov vodi do prelepe čustvene biografije Kot bi luna padla na Zemljo. Igralko Mileno Zupančič in pisatelja Tadeja Goloba bo voditeljica pogovora Nina Kožar spraševala o vsem tem vmes, o spominih na ljudi, kraje, predstave, filme, gore in na neke druge čase. Pa tudi o marsičem, kar je in kar še pride.
torek, 2. 10., ob 19.00, dvorana Mestne knjižnice Kranj

pravljična urica
Pravljična sredica
Bojan Pretnar
Pravljice v našo knjižnico prihitijo in s čarobnimi besedami prebudijo domišljijo.
Pravljičar Bojan bo pravljico v klobuku skuhal in vsak otrok (star 3 leta ali več) bo lahko poduhal, kaj jim Bojan je zakuhal! Potem pa še kaj narisal in se pod risbico podpisal.
sreda, 3. 10., ob 17.30, pravljična soba Mestne knjižnice Kranj

striparski večer
Vse naše vojne in vse vojne Ivana Cankarja
Zoran Smiljanić, Aleksander Buh, dr. Blaž Vurnik
Predstavitev dveh stripovskih albumov Zorana Smiljanića: prvi, zbornik stripov Vojne zgodbe in drugi, Ivan Cankar: podobe iz življenja. Vojne zgodbe pokrivajo obdobje od leta 1986, ko smo bili še globoko v prejšnjem sistemu, do leta 2017. Ivan Cankar: podobe iz življenja je živopisni životopis našega največjega pisatelja od zibke do groba, s poudarkom na nekaterih najbolj sočnih citatih iz njegovih del. V živahnem stripovskem jeziku predstavljajo njegovo kompleksno, strastno in ustvarjalno osebnost, kot tudi nekatere sodobnike, prijatelje in številne ljubezenske zveze. Poznavalski scenarij je delo dr. Blaža Vurnika.
sreda, 3. 10., ob 19.00, dvorana Mestne knjižnice Kranj

literarni večer
Monodrama »Poslušajte Srbi«, ob 100-ti obletnici konca 1. svetovne vojne
Dušan Jovanović
Ob tej obletnici, s poezijo in prozo želimo prispevati k širjenju bralne kulture, ki poteka v okviri Nacionalnega meseca skupnega branja 2018.
sreda, 3. 10., ob 19.30, Svetosavsko kulturno središče, Huje 19a

literarni večer
Nikoli se ne bodo izpraznile kašče pesnikovega upanja:
Janez Juvan (30. 03. 1936 – 04. 10. 2017)
KUD Valentin Kokalj Visoko
Literarni večer bomo posvetili spominu na pred letom umrlemu slovenskemu pesniku in fotografu Janezu Juvanu, avtorju pesniških zbirk »Potopljeni mesec«, »Sto muh v glavi« in »Veslo ovene zvečer« ter mojstru fotografije, ki je s fotografijami sodeloval na več kot 300 razstavah doma in v tujini ter imel tudi 22 samostojnih predstavitev. Spremno besedilo o pesnikovem življenju in delu je napisala Danijela Bakovnik, ki je poskrbela za koordinacijo organizacije pesniškega in glasbenega večera.
četrtek, 4. 10., ob 19.00, dvorana Mestne knjižnice Kranj

delavnica
Delavnica interpretacije proze in poezije
Dramska šola Satirikon
V Dramski šoli bomo skupaj z udeleženci delavnice ugotavljali, kako pravilno pristopiti k interpretaciji proze in poezije. Delo bo potekalo praktično – s seboj lahko, če želite, prinesete tudi svoja besedila ( največ eno tipkano stran ali eno pesem).
Vabljeni osnovnošolci (8. in 9. razred) in srednješilci, ki vas zanima dramska umetnost. Prijave: studio.satirikon@gmail.com
petek, 5. 10., od 16.00 do 20.00, KS Zlato Polje, ulica F. Rozmana Staneta 13

predstava
Kdo je napravil Vidku srajčico
Prešernovo gledališče Kranj
Gre za eno najlepših zgodb o solidarnosti in o tem, da bo svet boljši in ljudje v njem srečnejši, če nas bo v življenju vodil občutek za druge, če bomo solidarni, čuječi in v stiski pripravljeni pomagati drug drugemu.
petek, 5. 10., ob 10.00, dvorana PGK

literarni večer
Večer recitalov SOLUNCIMA V ČAST
Sekcija srbskih pisateljev in sekcija za gledališče društva Petar Kočić, Ana Juhant
Srbsko kulturno društvo Petar Kočić bo v sodelovanju z Zvezo srbskih društev Slovenije izvedlo večer recitala, ki je posvečen 100. letnici končanja ” velike vojne ” 1. svetovne vojne. Gostja večera bo slovenska pesnica Ana Juhant.
petek, 5. 10., ob 19.30, čitalnica SKD Petar Kočić, Savska cesta 34

pravljica
Slovenska ljudska pravljica JANČEK JEŽEK
Jadranka Završnik
Slovenska ljudska pravljica pripoveduje o fantu, ki se spremeni v ježka in odide nepričakovanim dogodivščinam naproti v svoji živalski podobi. Pravljico bodo otroci podoživeli še v ustvarjalni delavnici.
sobota, 6. 10., ob 17.00, Krice krace

predstava
Predstava Prerok
PG Kranj, Zavod Senzorium, SMG Ljubljana, SSG Trst
Prerok spada med Gibranovo pozno literarno delo in zaobjema vrhunec njegove filozofije. V njem Gibran skozi parafrazo svetopisemskih zgodb razpreda misli o življenju, o vsakdanjih in temeljnih vprašanjih, na katera slehernik išče odgovore vse od rojstva dalje. Osrednji koncept dela je misel o univerzalni ljubezni, o pomembnosti tega, da smo ljudje bitja, ki nas definira sposobnost ljubezni. Duhovna ljubezen je tisto vzvišeno, ki naj vodi in usmerja človeške poti, predvsem k večjemu dobremu, k sreči in k iskrenim odnosom.
sobota, 6. 10., ob 20.00, Stolp Škrlovec

pravljica
Bralne in pravljične urice popestrene s kamišibajem
Krice krace
Za vrtce in šole bomo organizirali bralne oz. pravljične urice, ki jih bomo popestrili tudi s kamišibajem. Z našim prispevkom želimo širiti zavest o pomembnosti branja in razumevanja prebranih ali pripovednih vsebin.
1. 10. – 5. 10., ob 10.00, Kranjski vrtci

bralna srečanja
Modro brati in kramljati
Bralna srečanja so namenjena vsem, ki jih zanimata branje in pogovor o prebranih knjigah. S srečanji spodbujamo razvijanje bralne kulture, zanimanje za novosti na knjižnem trgu, spoznavanje in ohranjanje kulturne dediščine ter ljudskega izročila, razvijanje kritičnega vrednotenja prebranih del in medgeneracijsko solidarnost.

ponedeljek, 1. 10.:
ob 8.45, krajevna knjižnica Preddvor
ob 9.30, Center Korak
ob 14.00, Slepi in slabovidni, Mestna knjižnica Kranj
torek, 2. 10.:
ob 10.00, Mestna knjižnica Kranj
ob 17.00, Mestna knjižnica Kranj
sreda, 3. 10., ob 17.00, Krajevna skupnost Golnik
četrtek, 4. 10., ob 9.30, Dom upokojencev Kranj
ponedeljek, 8. 10., ob 17.00, Mestna knjižnica Kranj

Kranjci smo se zbrali, da bomo skupaj brali – letak PDF