Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Arhiv novic » Teden vseživljenjskega učenja (TVU)

Teden vseživljenjskega učenja (TVU)


Teden vseživljenjskega učenja (TVU) je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Pri projektu, ki ga usklajuje Andragoški center Slovenije z dogodki in prireditvami sodeluje tudi Mestna knjižnica Kranj.

pogovor
Tobačni holokavst
Luka Šolmajer, mag. farm., Robert Volčanšek, Sanja Zupanič, dr. med.

Tobačni holokavst zakrivi vsaj 3600 prezgodnjih smrti v Sloveniji vsako leto. Ubije dve tretjini svojih uporabnikov. Tobak redno uporablja 23 % Slovencev. Povzroča srčni infarkt, možgansko kap, vsaj 17 vrst raka, KOPB, oslabi imunski sistem idr. Otroci mater, ki so kadile med nosečnostjo, imajo povprečno 12 točk nižji IQ. Za izdelkom stoji ena najbolj dobičkonosnih industrij na svetu, ki že vsaj od leta 1953 brez dvoma ve, da svoje uporabnike najprej zasvoji, nato pa ubije, vendar je rezultate teh študij pol stoletja prikrivala. Predavatelji:  Luka Šolmajer, mag. farm., Robert Volčanšek, Sanja Zupanič, dr. med.
ponedeljek, 15. 5., ob 19.00, dvorana

pogovor
Čas nesmrtnosti
Dr. Alojz Ihan, Tina Košir
Nova knjiga Alojza Ihana se ukvarja z vprašanji nesmrtnosti oziroma natančneje – človeške želje, da bi s pomočjo novih tehnologij zamrzovanja posegal v ustroj človeškega življenja in umiranja. Fundacija Alcor za podaljševanje življenja je bila ustanovljena leta 1972 z namenom zamrzovanja in shranjevanja umrlih do časa, ko bi jih bilo mogoče z napredno medicinsko tehnologijo oživiti in ozdraviti. Zagovorniki krionike računajo, da bo medicinska znanost v prihodnosti tako napredovala, da bodo ljudje postali nesmrtni in bodo ob rednih medicinskih »servisih« živeli poljubno dolgo. Ta okvir predstavlja povsem nov horizont pričakovanja in človeške percepcije časa, ki ima ekonomske, simbolne, pravne in etične posledice. O njih razmišlja Alojz Ihan v svoji knjigi, mimo katere ne more noben resen intelektualec!
Z dr. Alojzom Ihanom se bo pogovarjala Tina Košir.
Organizator: MKK
torek, 16. 5., ob 19.00, dvorana

predstavitev
Monografija o cerkvi sv. Kancijana v Kranju
Dr. Robert Peskar, dr. Milan Sagadin, Andrej Šebalj in Marko Pršina
Z vidika stavbnega razvoja je cerkev sv. Kancijana v Kranju najpomembnejša gotska cerkvena stavba osrednje Slovenije in druga najpomembnejša v državi. Zato ni nenavadno, da si je slovensko konservatorsko društvo po 25-ih letih od izida prejšnje knjige o njej (Pod zvonom sv. Kancijana) zadalo zahtevno nalogo pripraviti monografsko izdajo, ki bo povzela vsa najnovejša spoznanja o njeni stavbni zgodovini, ter prikazala njeno veliko kulturno bogastvo. Vsebino knjige bodo predstavili avtorji: umetnostni zgodovinar dr. Robert Peskar, arheolog dr. Milan Sagadin in restavrator Andrej Šebalj ter avtor fotografij in grafične opreme Marko Pršina. Predstavitev bo spremljal tudi prikaz 3D-modela stavbe, ki jo je pripravilo podjetje Magelan iz Kranja. Izdajo knjige je poleg Ministrstva za kulturo in Slovenskega konservatorskega društva med drugimi finančno podprla tudi občina Kranj ter Zavod za kulturo in turizem Kranj.
Organizatorja: Slovensko konservatorsko društvo, MKK
sreda, 17. 5. 2017 ob 17.00, dvorana

striparski večer
Vestern v stripu, prvič: KEN PARKER
Kultni junak, ki se je postaral z nami
Zoran Smiljanić
Zadnji striparski večer pred poletnim predahom bo nekoliko drugačen: namesto običajnega gosta bomo tokrat predstavili stripovskega junaka. To je Ken Parker, ki sta ga ustvarila scenarist Giancarlo Berardi in risar Ivo Milazzo. Izhajati je začel davnega leta 1977, pot pa je zaključil 2015. Sprva je deloval kot še en junak iz Bonellijevega hleva (Zagor, Tex, Komandant Mark, Veliki Blek), kmalu pa je postal samosvoj, drugačen, čustven, zrel, human in velik strip. Vpeljal je osupljivega junaka, ki se je spreminjal, zorel, staral in dosegel modrost. Poslastica!
In ker nismo mogli najti junaka, ki bi sodeloval v pogovoru o kultnem stripu, bo umazano delo opravil Zoran Smiljanić, tokrat v vlogi predavatelja. Kavbojsko vabljeni!
Organizator: MKK
sreda, 17. 5., ob 19.00, dvorana

Bralno srečanje
Pogovor o prebrani knjigi
sreda, 17. 5., 17.00

Bralno srečanje
Pogovor o prebrani knjigi
četretk, 18. 5., 17.00

predavanje
Tesla metamorfoza – za zdravljenje in evolucijo
Anja Petrović
Poslanstvo knjige Tesla metamorfoza – za zdravljenje in evolucijo, je iskanje poti do razumevanja čudežev in odkrivanje novih spoznanj. Anja Petrović išče odgovore tako v pionirskih znanstvenih raziskavah kot tudi v starodavnih modrostih.
S Tesla metamorfozo® so povezani neponovljivi fenomeni, ki zaradi svojih zdravilnih modalitet, neverjetnih učinkov na zdravje in vplivu valov Tesla na razvoj človekove zavesti, vzbujajo veliko pozornost. Vsebina knjige sega od splošnega razumevanja zdravstvenih fenomenov do meja znanosti in duhovnosti. Osebne izkušnje so podane z otroško iskrenostjo in pristnim občutkom za humor.
Organizatorja: Klemen Likar, MKK
ponedeljek, 22. 5., ob 19.00, dvorana

Šahovske simultanke
Na šahovskih simultankah lahko preizkusite svoje znanje z mojstri in s prvaki.
torek, 23. 5., 17.00 – 18.30, mladinska soba

lutkovna predstava
Ptič
Lutkovno gledališče Nebo
Situacijska komična predstava o dveh nenavadnih prijateljih. Pogumni ptič komaj čaka, da se predstavi gledalcem. Rad potuje in nastopa pred ljudmi. Kljub temu je včasih osamljen, zato ga prijateljica poskuša razvedriti. Predstava v stari tehniki govorcev iz trebuha. Lutkovno gledališče Nebo je bilo ustanovljeno leta 2001 v Kranju. Posveča se poetičnim otroškim predstavam in eksperimentalnim dogodkom za odrasle. S svojimi predstavami gledališče gostuje v Sloveniji in tujini (Francija, Italija, Nemčija, Poljska, Avstrija, Hrvaška, Bosna, Srbija, Turčija, Izrael, Koreja, Tajska, Indonezija, Avstralija).
torek, 23. 5., ob 17.30, dvorana

predavanje
Znanost o veganski prehrani
Mag. Marko Čenčur
Mag. Čenčur bo skušal pojasniti, kaj za življenje in zdravje človeka, živali in okolja pomenita veganstvo in kako v množici nasprotujočih si informacij o načinu prehrane in življenjskem slogu izluščiti prave. Dotaknil se bo najpogostejših mitov in trditev o različnih načinih prehranjevanja in s pomočjo znanstvenih dognanj prikazal njihovo (ne)resničnost. Omenil bo problematiko slovenskih prehranskih smernic in institucij, ki so zanje odgovorne. Razložil bo razliko med strokovnim pogledom na prehrano ter gledanjem na prehrano kot religijo oz. ideologijo ter škodljivost slednjega.
Organizatorja: Založba Planet, MKK
torek, 30. 5., ob 18.00, dvorana

70 letnica knjižnice v Kranju
Medgeneracijski teden v knjižnici s prireditvami za vse generacije
v tednu od 5. 6. do 10. 6. 2017

Poletna računalniška šola  za OŠ 1. – 3. razred
Naučili se bomo osnov risanja s programom Slikar. Na internetu bomo poiskali zanimive spletne strani in poučne vsebine. S programom Google Zemlja bomo navidezno potovali po Zemlji. Odšli bomo na virtualni izlet z letalom s pomočjo simulatorja letenja. Ogledali si bomo zvezde ter pristali na Luni in Marsu. Pogovorili se bomo o varni rabi Interneta. S programskim jezikom ScratchJr bomo izdelali enostavno računalniško igrico.
26. 6. – 30. 6., 9.00

Poletna računalniška šola  za OŠ 4. – 9. razred
Naučili se bomo osnov programiranja (Scratch …). Uporabili bomo različne like in ozadja. Izdelali bomo programe za risanje različnih zanimivih likov. Naučili se bomo uporabljati zanke za ponavljanje in Če (IF). Za zaključek bo vsak udeleženec izdelal računalniško igrico, kot si jo bo sam zamislil.
26. 6. – 30. 6., 11.00

Čarobni prsti
Špela Košir
Otroci bodo pod mentorstvom oblikovalke Špele Košir iz čisto običajnih materialov oblikovali neobičajne izdelke. Pridite in preverite, kako čarobne prste imajo vaši otroci.
vsak četrtek, 17.00 – 19.00

Družimo se ob družabnih igrah
Torkovi popoldnevi bodo namenjeni igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne skupine. Vabljeni osnovnošolci in mladi po srcu!
vsak torek,  17.00 – 19.00

Igra Go
Z mentorji boste razvijali veščine kombinatorike, vizualizacije in potrpežljivosti ter se drugače zabavali ob zanimivi družabni igri.
vsak torek, 18.00 – 19.30

Igramo se z lesenimi igračami
V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač za otroke, s katerimi si lahko popestrite petkove dopoldneve. Vsakokrat bo na voljo drug nabor igrač. Delavnica je namenjena predšolskim otrokom, skupaj s starši ali starimi starši.
vsak petek, 10.00 – 12.00