Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Napovednik » Odprtje razstave » Marko Lukan

Marko Lukan


razstava

Marko Lukan

Avtor nas s svojimi deli popelje v simbolično obarvan svet. Ob prvem pogledu nas dela spominjajo na računalniško obdelane in tiskane plakate, ob drugem pa spoznamo, da so pred nami akrilne slike. Simbolično zasnovana dela so plod domišljije in poglobljenega raziskovanja vloge ter simbolike živali, katerim nameni osrednjo pozornost. Posega tako po močnih, junaških, vladajočih, neustrašnih živalih kot so tiger, jaguar, lev, bik, volk, orel ali nežnejših, kot so mravlje, pajki, muhe, škorpijoni, gosenice, metulji in čebele, ki izstopajo zaradi marljivosti in simbolizirajo življenje, preporod ali zlo. Lahko pa v sliko vključi tudi avtoportret ali ženski akt. Zamišljene podobe so stilizirane, ponekod zaznamovane le z obrisi, drugod premišljeno dodelane ali pa v nas obujajo spomine na podobe iz stripov. Lahko so barvno označene, da poudari njihovo izvirnost ali v prevladujočem kontrastu dveh barv z vsemi lastnostmi, ki jih zaznamujejo. Zanimiva je sama ideja zasnove kompozicije, v kateri gradi ozadje iz pravokotnih pasov različnih dolžin, širin in barvnih tonov. Le-ti na osnovi toplo-hladnih barv in barvne intenzitete ter čistosti, izstopajo se umikajo v ozadje in na ta način ustvarjajo nek prostor ter razgibajo samo kompozicijo. Ozadje pa lahko predstavlja tudi samo barvna lisasta ploskev ali mrežasta osnova, ki pokriva celotno platno. Njegova dela so kot igrive sestavljanke, kjer se slike živali, ženske figure in ozadja med seboj prepletajo in prekrivajo ter ustvarjajo nenavadno vzdušje z živahno, dramatično in živo pisano vsebino ter dodatki kolažnih izrezkov.

Marko Lukan se je rodil 27. julija 1988 v Kranju. Od rojstva je gluh. Osnovno šolo je obiskoval na Zavodu za gluhe in naglušne v Ljubljani. Po končani osnovni šoli se je vpisal na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, smer industrijsko oblikovanje v Ljubljani. Po opravljenem likovnem preizkusu je bil Leta 2007 sprejet na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je junija 2013 pridobil naziv akademski slikar.

Melita Ažman, univ.dipl.um.zg.

Odprtje razstave: torek, 17. 1., ob 18.00 uri.

Razstava je bila na ogled do 28. 2. 2017 v  dvorani v 1. nadstropju.