Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Arhiv novic » 8. februar 2017, Prešernov dan

8. februar 2017, Prešernov dan


Knjižnica bo prešerno odprta od 10.00 do 16.00 ure. Ob kulturnem prazniku bo članarina za novovpisane člane polovična. 

Program:

od 10.00 do 16.00: kviz Butalce jagat
od 10.00 do 16.00: tiskarna Jožefa Blaznika
od 10.00 do 16.00: prešerna otroška ustvarjalnica
od 10.00 do 16.00: menjalnica knjig
ob 11.00: koncert Prešerno po Prešernu
ob 15.00: improvizirana predstava Prešerni izrazi

Prešernov smenj – PDF

kviz
Butalce jagat
Dragi Kranjčani, Gorenjci, Slovenci!
Ste že slišali čisto frišno butalsko zgodbo o iskanju pameti? Po stotih letih je Butalce pot iz rodnih Butal zanesla v naše kraje. Tudi do njih je namreč segel glas o imenitnem Prešernovem semnju. Pa so prišli pogledat, če je naprodaj tudi kaj pameti, gorenjska je še posebej iskana in čislana, čeprav ni poceni! Ko so brkljali po stojnicah, jim je prišlo na uho, da v kranjski knjižnici prebiva pes zelene barve, ki zase trdi, da je moder. Koj so krenili proti knjižnici, saj jih je zanimalo, kakšne barve je v resnici zdaj ta modrost.
Samo ta najbolj vztrajni, ki boste rešili kviz Butalce jagat, boste izvedeli odgovor. Ob iskanju pravilnih odgovorov se boste zabavali, spotoma spoznavali skrite kotičke knjižnice in si prislužili sladko nagrado.
Naj se butalska jaga začne! Vabljeni!
od 10.00 do 16.00, Mestna knjižnica Kranj

tiskarna
Tiskarna Jožefa Blaznika
Mojster Blaznik, njegov pomočnik in kaligrafinja bodo v kostumih iz 19. stoletja na opremi za demonstracijo tiska prikazali začetke »črne« umetnosti. Mojstrsko ročno tiskarstvo na repliki stare tiskarske delavnice predstavlja izviren prikaz veščine, ki vključuje vse ročne tehnološke postopke. Mladi obiskovalci se bodo lahko tudi sami preizkusili v tisku.
od 10.00 do 16.00, pritličje

delavnica
Prešerna otroška ustvarjalnica
Prešeren je lahko navdih tudi za ustvarjalne otroške prste. Pripeljite jih v knjižnico in preverite, kako pesnik vpliva na njihovo domišljijo.
od 10.00 do 16.00, otroški oddelek

Menjalnica knjig
Imate doma knjige, ki jih želite prešerno privoščiti tudi drugim bralcem?
V času Prešernovega semnja jih lahko prinesete v knjižnico in jih zamenjate za  knjige, ki bodo razstavljene v pritličju. Menjava bo potekala po načelu: kolikor prineseš, toliko odneseš.
od 10.00 do 16.00, pritličje

koncert
Zaigrajmo pesnike: Prešerno s Prešernom
Boštjan Soklič, Andrej Kokot
Zaigrajmo pesnike je literarno-glasbeni podvig, ki je nastal v glavah Boštjana Sokliča in Andreja Kokota. Svoje literarno-glasbeno poznanstvo iz osemdesetih prejšnjega stoletja sta nadgradila s svojstvenimi pesniškimi postavitvami. Z vezno besedo in glasbenimi uprizoritvami slovenske poezije dokazujeta, da ima slovenska poezija lahko tudi vedro plat, čeprav so pesmi včasih lahko presneto žalostne.
Kratek izlet v obdobje slovenske romantike se bo obrestoval, saj ne bomo spoznavali samo obdobja v luči delovanja največjega med slovenskimi pesniki. Dojeli bomo, da je Prešeren, kljub temu da je bilo njegovo poklicno in pesniško življenje posejano s težavami, znal ohraniti življenjsko vedrino, ki danes slovenstvu še kako primanjkuje.
ob 11.00, dvorana