Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Dogodki Izpostavljeno » Kristalna in Helverjeva noč (1938 – 2016)

Kristalna in Helverjeva noč (1938 – 2016)


pogovor

dr. Oto Lutar, dr. Irena Šumi, Alen Jelen, Marinka Poštrak, Darja Reichman, Blaž Setnikar

Zaradi porajajoče se grožnje nacizma in sovražnosti do drugačnih bodo v Prešernovem gledališču Kranj tudi v tej sezoni s Helverjevo nočjo (poljskega avtorja Ingmarja Villqista) nadaljevali uprizarjanje besedil, s katerimi bi radi opozorili na pereče teme. Besedilo sodobnega poljskega dramatika je iskrena, intimna in pretresljiva pripoved o Nemčiji v času razcveta nacizma.

Pogovor se bo odvijal na 78. obletnico Kristalne noči. Ta je bila uvertura v holokavst in se je sistematično odvijala po Nemčiji in delih Avstrije v noči (iz) z 9. na 10. november 1938. Kako je Kristalna noč v tistem času odmevala v naših krajih in kako odmeva še danes, bo z zgodovinskega vidika osvetlil dr. Oto Lutar (ZRC SAZU), z antropološkega dr. Irena Šumi ((I.)? za narodnostna vpr., članica judovske skupnosti),  z umetniškega vidika ustvarjalcev predstave pa režiser Alen Jelen, dramaturginja Marinka Poštrak ter igralca Darja Reichman in Blaž Setnikar.

Organizator: PGK

sreda, 9. 11., ob 19.00, dvorana

kristalna-in-helverjeva-noc-reziser-alen-jelen-foto-tania-mendillo-5
Foto: Tania Mendillo