Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Napovednik » Potopis » S kolesom v 24 dneh preko Amerike

S kolesom v 24 dneh preko Amerike


potopis

Andrej Zaman

Andrej Zaman je znani slovenski ultramaratonski kolesar, večkratni slovenski rekorder in sorekorder v vzdržljivostnem kolesarjenju. Kolesarska dirka Trans Am je s svojimi 6870 km in 57000 višinskimi metri od Astorie v Oregonu do Yorktowna v Virginii v ZDA trenutno druga najdaljša dirka na svetu v kategoriji vožnje brez spremstva in pomoči drugih. Daljša je le dirka okoli sveta. Andrej Zaman je bil med letošnjimi 66 nastopajočimi prvi in edini Slovenec do zdaj, ki je nastopil na tej preizkušnji. Šlo je za avanturo, kjer je moral celo pot sam skrbeti za navigacijo, hrano, pijačo, počitek, spanje, boj z nasprotnim vetrom in visokimi temperaturami.

Vožnja je potekala preko neskončnih odsekov brez civilizacije, skozi naravne parke, po območjih medvedov, kač in vsega ostalega divjega in strupenega, kar leze in gre po severnoameriških tleh. To je bila dirka s samim sabo, preizkus fizičnih in psihičnih obremenitev v popolnoma drugem in neznanem delu sveta, ki so jo zaznamovale zdravstvene in tehnične težave ter neizmerno zadovoljstvo ob prihodu v cilj. Dirka je v Sloveniji požela veliko zanimanja.

Organizator: MKK

četrtek, 6. 10., ob 19.00, dvorana