Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Napovednik » Različnost nas bogati » Premiki v obljubljene dežele / Različnost nas bogati

Premiki v obljubljene dežele / Različnost nas bogati


odprtje razstave

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Kranj, MKK

V okviru domoznanskega septembra bomo v knjižnici postavili dve razstavi, ki se medsebojno povezujeta. Prva z naslovom Premiki v obljubljene dežele, ki jo bodo pripravili strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne enote Kranj, bo namenjena predstavitvi premikov različnih ljudstev na območju današnje Slovenije.

Drugo z naslovom Različnost nas bogati pa bomo pripravili v Mestni knjižnici Kranj.
Skozi stoletja so se ljudje sem priseljevali in od tu odhajali v druge kraje. Selili so se zaradi različnih razlogov: verskih, političnih, ekonomskih ali pa preprosto zaradi ljubezni. V novem okolju so se navadili drugačnega načina življenja. S seboj pa so prinesli svoje navade, vero, prepričanja, spomine … Z razstavo želimo prikazati, da se drugačnosti ne smemo bati. Vsi smo drugačni, le vsak na svoj način. V sodelovanju z lokalno skupnostjo bomo zbirali predmete in z njimi predstavili zgodbe ljudi, ki so se k nam preselili iz drugih držav.

Organizator: MKK

torek, 6. 9., ob 18.00, pritličje

 

Različnost nas bogati

DOMOZNANSKI SEPTEMBER je v gorenjskih splošnih knjižnicah namenjen prireditvam, s katerimi opozarjamo na naše bogate zbirke gradiva o gorenjskih krajih in ljudeh, vsako leto je posvečen aktualnim dogodkom na Gorenjskem.

V letu 2016 tako izpostavljamo razmišljanja o sobivanju različnih kultur na našem ozemlju, ki ima svoje korenine že dolgo nazaj v zgodovini. Nenazadnje smo tudi Slovani v naših krajih priseljenci. Novemu okolju so prinesli drugačen način življenja, obogatili so ga in poživili. Podobno se dogaja tudi v sodobnem času: med nami živi veliko Gorenjcev, ki so se preselili iz bližnjih ali daljnih dežel.

Z razstavami, pogovori, filmskim večerom, pravljičnimi urami, delavnicami za otroke in improvizacijsko predstavo želimo spodbuditi sprejemanje različnosti v našem vsakdanjem življenju.

V projektu Različnost nas bogati sodelujejo poleg Mestne knjižnice Kranj tudi Občinska knjižnica Jesenice, Knjižnica A. T. Linharta Radovljica, Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka in Knjižnica dr. Toneta Pretnarja Tržič.