Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Arhiv dogodkov - izpostavljeno » Uvertura v FilmMixer

Uvertura v FilmMixer


predavanje in projekcija celovečernega filma

Neprespane noči v Detroitu: filmi Davida Roberta Mitchella

David Robert Mitchell je neodvisni ameriški režiser dveh celovečercev, zasanjanega prvenca ‘The Myth of American Sleepover’ ter ‘Zla za petami’, ki bolj kot na sanje spominja na nočno moro. Mitchellova avtorska enačba vsebuje kar nekaj enigmatičnih neznank, a zato tudi izrazito podobnih elementov: njegovemu svetu vladajo najstniki, ki v iskanju nečesa nedoločenega tavajo po praznih ulicah nekdaj veličastnega spomenika ameriškemu industrializmu, Detroita, ki po gospodarski krizi, kolapsu nepremičninskega trga ter množičemu eksodusu prebivalstva izgleda kot mesto duhov. O lepoti propadanja, ki jo režiser najde v svojem domačem mestu, o ameriških sanjah, ki so se sprevrgle v komo ter o nepričakovanem prebujanju nove generacije mladih v Ameriki bo v cinefilskem polsnu na glas razmišljala Bojana Bregar.

sreda, 31. 8. 2016, ob 19.00, dvorana

Po predavanju si bomo ogledali film:

The Myth of the American Sleepover
(David Robert Mitchell, ZDA, 2010, 96′, angleški podnapisi)

The Myth of American Sleepover je prvenec ameriškega režiserja Davida Roberta Mitchella, ki je postal instantni indie hit leta 2011 in instantni indie kult, ki se je obvezno pojavil na lestvicah najboljših filmov ne samo leta, ampak tudi desetletja. V filmu se je Mitchell poklonil najstništvu, podobno, kot se je dvajset let pred njim najstništvu poklonil Richard Linklater z Zadeti in zmedeni (Dazed and Confused, 1993). Kot v Linklaterjevem filmu, najstništvo v The Myth of American Sleepover preveva nekakšna inherentna nostalgija. Čeprav vsi njegovi liki čakajo, da bodo končno lahko živeli onkraj policijske ure in domačih nalog in ur biologije in športne vzgoje, se obenem ne veselijo cene, ki jo bodo morali plačati za takšno svobodo.