Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Napovednik » Predstava » Optimist

Optimist


predstava

Domi Vrezec

‘Vse obstaja… vse na nek svoj način!’ ‘Optimist’ je avtorska absurdna drama, ki analizira človekovo teženjo k izhodu iz večno vračajočih samoopravičevanj. V soju travmatičnih sočutij se osrednji dramski lik, samooklicani osebnostni svetovalec, srečuje s svojimi klienti. Pri tej duševni rehabilitaciji gre pravzaprav za samorehabilitacijo, prežeto s premagovanjem sramu v avtohipnotični težnji po spremembi smisla. Nevidna zloraba zaupanja je zamegljena s prebujenji notranjih moči in zato meja med etičnim in neetičnim postane popolnoma zabrisana. S tem zunanja prepoved postane notranji zakon. Pajčevina v kotu duševnega avtoerotizma se vse bolj veča in dobiva obraz groteskne samoživosti.

Absurdna drama ‘Optimist’ se dogaja v sedanjem času, kjer so aktualni pristopi k človekovi osebnostni rasti vse prevečkrat šarlatanski ali prenapihnjeni. Dogajanje torej slika položaj aktualnega človeka prihodnosti, ki jo danes že živimo. Poudarek same gledališke dramaturgije je na gradnji izklesanih, že skorajda idealnotipskih karakterjev, s katerimi se srečujemo v svojem vsakdanjem življenjskem svetu. Karakteristike dramskih junakinj in junakov so usmerjene k širši publiki, ki se najlažje prepoznava znotraj utečenih in prevladujočih matric kolektivnega življenjskega sveta. Predsodki in opravljivosti so najpripravnejše popotnice v slepo ulico, ki zavzvrat jača občutke sramu. Roka roko umaže, obe pa obraz!

Organizator: KUD Figura

torek, 14. 6., ob 19.00, dvorana