Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Napovednik » Pogovor » Debelost in negibanje – tiha ubijalca digitalne družbe

Debelost in negibanje – tiha ubijalca digitalne družbe


javna tribuna

PBS center športne odličnosti

Odrasli smo vzor in ogledalo mlajšim generacijam. Tempo, ki ga živimo, je hiter, zato želimo pokazati, kako preprečiti debelost, povrniti zdrave energetske rezerve, kako se pametno gibati, hujšati, vzpostaviti hormonsko ravnotežje, spanje in prehrano. S strokovno in sistemsko usmeritvijo je potrebno konstantno ozaveščanje, da bodo naši otroci lažje osvojili zdrave življenjske navade. Predavanja in praktični prikazi bodo namenjen široki populaciji, ki imajo težave z utrujenostjo, izčrpanostjo, prekomerno telesno težo ali pa se te težave pojavljajo v njegovi družini. K izvedbi javne tribune smo povabili strokovnjake z različnih področij. S praktično delavnico bomo predstavili načine samopomoči s pomočjo vaj body tehnike™ v domačem ali poslovnem okolju.

Začetek dogodka bo z glasbo pospremil Oto Pestner.

Organizator: PBS center športne odličnosti

četrtek, 21. 4., ob 17.00, dvorana

 

Doc. dr. Gregor Starc, prof. šp. vzg. Fakultete za šport Univerze v Ljubljani bo predstavil trende telesnega in gibalnega razvoja otrok. Poleg predstavljenih neposrednih koristi ustrezne telesne dejavnosti za zdrav telesni in gibalni razvoj bo govoril tudi o priporočilih za izboljšanje splošnega zdravja ter izpostavitvi tveganj, ki jih zdravemu razvoju otrok predstavljajo sodobni način življenja, nezdrav način prehranjevanja, nedejavni transport in omejevanje prostora, ki je otrokom na voljo za spontano igro na prostem.

Mag. spec. Ana-Marija Jagodić Rukavina, izvajalka body tehnike iz PBS centra sportske izvrsnosti (Zagreb, Hrvaška), bo izpostavila najbolj kritična obdobja za razvoj nepravilne telesne drže ter pomembnost celovitega pristopa k posamezniku. Detoksikacija organizma, ki je pod fizičnim (prekomerna telesna teža) ali psihičnim stresom, je drastično zmanjšana, kar se kaže tudi v nepravilnem tipu dihanja.

Sara Jerebic, strokovna direktorica Družinskega inštituta Bližina, bo predstavila tveganja in nevarnosti shujševalnih diet, ki lahko privedejo do nezdravih oblik prehranjevanja, kot so prenajedanje, stradanje in druge oblike. Te oblike vodijo v zasvojenost, ki se ji pridružijo občutki notranjega nemira, sramu, krivde in napetosti. Za izstop iz začaranega kroga je potrebno razumeti, da hrana ni zgolj hrana, temveč simbolično predstavlja čutenja, zato bo govora tudi o načinih, kako te motnje prepoznati in se jih znebiti.

Barbara Tavčar, master body inšturktorica in strokovna vodja PBS centra športne odličnosti Kranj, bo izpostavila pomembnost vloge odraslega za zdravje naših mlajših generacij. Govorili bomo predvsem o pomembnosti pravilne telesne drže in o praktični implementaciji hitrih rešitev v domače, šolsko ter delovno okolje.