Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Arhiv dogodkov - izpostavljeno » Animirani film – Animateka po Animateki 2016

Animirani film – Animateka po Animateki 2016


filmski večer

Ana Šturm

Tradicionalno filmsko popotovanje Animateka po Animateki nam kot vedno prinaša zanimiv kolaž sodobnega avtorskega kratkega animiranega filma. Filmi v programu lepo odražajo pestrost, ki jo animirani film v vsej svoji razsežnosti premore. Videli bomo mešanico različnih tehnik in stilov, od letošnjega zmagovalnega filma, epske, angažirane mojstrovine Poletje 2014, do premišljene in minimalistične italijanske animacije Otto.
Filmi v programu so dobitniki nagrad na festivalu Animateka 2015, številna priznanja pa so prejeli tudi na drugih festivalih.

Organizator: MKK

četrtek, 14. 4. 2016, ob 19.00, dvorana

 

 

Program filmov:

OTTO, Salvatore Murgia, Dario Imbrogno (Italija, 2015) 1’56”
Namen filma Otto je na metaforičen in abstrakten način spregovoriti o naravnem toku dogodkov, v katerem se vloge vpletenih pogosto menjajo.

POSEBNA OMEMBA ŽIRIJE:
ZOBJE, Daniel Gray, Tom Brown (Holbrooks, Blacklist, Antfood. Madžarska/Velika Britanija 2015) 6′
Reči, ki jih zanemarimo, so pogosto za vselej izgubljene. Pripoved o življenju brezsmiselno obsedenega človeka, predstavljena skozi prizmo njegove bolestne skrbi za ustno votlino.

VELIKA NAGRADA MEDNARODNE ŽIRIJE 2 KOLUTA:
POLETJE 2014, Wojciech Sobczyk (Association »Studio A«. Poljska, 2014) 12’20”
Neizprosen, a poetičen film v sivi barvni lestvici govori o želji po nadvladi in nasilju kot gonilni sili v zgodovini. Po veliki bitki je pokrajina, ki jo je zajel velik požar, videti apokaliptična. Na mrtvem polju plapolajo nesmiselne zastave. Zgodovina je prikazana kot zaporedje ponavljajočih se kug in nesreč, v katerem se človek v iskanju svojega mesta še bolj izgublja in tone.

ŽIVLJENJE S HERMANOM H.ROTTOM, Chintis Lundgren (Chintis Lundgren Animatsioonstuudio, Adriatic Animation, Goodjobstudios. Estonija/Hrvaška/Danska, 2015) 11’06”
Podgana Herman rad popiva, posluša hrupni grind in igra šah. Za čistočo mu ni dosti mar in nered v stanovanju mu le poveča občutek domačnosti. Nekega dne se tja vseli zelo snažna mačka, za katero so zanemarjeni mačistični samci šibka točka. S sabo prinese sesalnik, klavir in, kar je najhuje – zbirko plošč s klasično glasbo.

NAGRADA OBČINSTVA :D’SAF!:
ANATOMIJA PAJKA, Wojtech Kiss (Nutprodukce. Češka, 2014) 27’20”
Film naslika vizijo temačnega mesta. S ptičje perspektive je kot žareča pajkova mreža, od znotraj pa je betonski organizem, v črevesju katerega po žilah in vlaknih potuje človeška gošča. Del nje je tudi g. Pajek, uradnik, ki uraduje v ogromni pisarni, prostovoljni suženj, osamljen človek, izgubljen v labirintu ulic, hodnikov in lastnega z alkoholom prepojenega uma.

NAGRADA UNIVERZE V LJUBLJANI IN UNIVERZE V NOVI GORICI ZA NAJBOLJŠI EVROPSKI ŠTUDENTSKI ANIMIRANI FILM:
COSMOETICO, Martina Scarpelli (CSC Torino. Italija, 2015) 4’46”
Kako je bilo pred nastankom vesolja? Ali resničnost obstaja samo zato, ker smo jo sposobni zaznati? Dekle išče odgovore na velika vprašanja: zamisli si, da izprazni vesolje in ostane sama kot njegov najmanjši delec. Prisiljena je izbrati, ali se čuti del kozmosa ali njegova stvariteljica. Ustavi se in vpraša: naj se uničim? Ali naj uničim vesolje?

NAGRADA OTROŠKE ŽIRIJE ZA NAJBOLJŠI FILM V PROGRAMU SLON:
O MATERI, Dina Velikovskaya (School-studio SHAR. Rusija, 2015) 7’20”
Zgodba o materi, ki se je že tako razdala, da se zdi, da ji ni ostalo nič več … Toda življenje ponudi nove priložnosti.