Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Napovednik » Pogovor » Portreti Julije in Prešerna

Portreti Julije in Prešerna


pogovor

Viktor Povše, dr. Helena Lenasi, dr. Ana Lavrič, dr. Damir Globočnik

Znano je, da je prvi portret dr. Franceta Prešerna naslikal slikar Goldenstein v letu po pesnikovi smrti. Portret je v širšo slovensko kulturno zavest prišel šele na začetku 20. stoletja, ko je bil leta 1900 prvič objavljen v reviji Ljubljanski zvon. Dotlej so si Slovenci pesnikov zunanji videz lahko predstavljali po portretu v prvem ponatisu Prešernovih Poezij iz leta 1866 in po nekaterih drugih starejših pesnikovih portretnih upodobitvah.

Julijo Primic je portretiral slikar Matevž Langus (1792–1855) v prvi polovici tridesetih let 19. stoletja. Portret je bil desetletja v družinski lasti. Leta 1921 ga je pri Julijinih hčerkah Mariji in Antoniji, ki sta živeli v Zgoši pri Begunjah, našel umetnostni zgodovinar in konservator dr. France Stele, ki ga je tudi prvi objavil.

Restavrator specialist Viktor Povše iz Celja je pred okrog petnajstimi leti prejel naročilo, naj očisti sliko sv. Marije Magdalene in popravi nekaj manjših poškodb. Ugotovil je, da je bila slika preslikana kmalu po nastanku. Pod portretom svetnice se je skrival portret mlade meščanke. Umetnostni zgodovinar dr. Emilijan Cevc je potrdil, da gre za delo slikarja Matevža Langusa. Viktor Povše je postavil zanimivo hipotezo, da naj bi portret predstavljal Prešernovo pesniško muzo Julijo Primic. Ta portret bomo v originalu predstavili na pogovoru o portretih Julije Primic, Franceta Prešerna in likovni umetnosti v Prešernovem času.

V pogovoru bodo sodelovali akademski restavrator specialist Viktor Povše, lastnica portreta dr. Helena Lenasi iz Ljubljane in umetnostna zgodovinarja, znanstvena svetnica dr. Ana Lavrič ter muzejski svetnik dr. Damir Globočnik.

Organizatorja: Umetnostnozgodovinski inštitut dr. Franceta Steleta ZRC SAZU v Ljubljani, MKK

ponedeljek, 8. 2., ob 12.00 dvorana