Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Dogodki Izpostavljeno » Namibija: zadnja afriška divjina

Namibija: zadnja afriška divjina


potopis

Mare Lakovič

Mare Lakovič se je v okviru študija, sociologije, zgodovine in kulturne antropologije intenzivno ukvarjal s problematiko etnonacionalizmov in izginjanja tradicionalnih plemenskih kultur na območju Srednje in Jugozahodne Azije (Pakistanu, Afganistanu, Nepalu, Kitajski, Tadžikistanu, Mongoliji in Indiji) ter kasneje zlasti v Afriki, v Namibiji, Etiopiji, Botsvani, itd.
Na predavanju bo spregovoril o ljudstvu Himba, podskupini Hererov, ki se je v preteklosti zaradi kolonialnih pritiskov in kasneje zaradi državljanske vojne umaknilo v nedostopna območja goratega Kaokolanda in puščave Namib ter uspelo ohraniti svoj tradicionalen način življenja vse do danes.
Pusta prostranstva puščave Kalahari, ki se razprostira v Namibiji in Bocvani, nudijo tudi zadnje zatočišče nekoč zelo razširjeni skupini arhaičnih ljudstev, danes imenovani Kojsani. Ta so po najnovejših genetskih raziskavah skupine znanstvenikov univerze Stanford in odkritjih ameriškega znanstvenika Spencerja Wellsa verjetno najstarejša veja modernega človeka, homo sapiensa. Njihov poseben Y kromosom lahko sledimo v obdobje pred 60- do 90.000 leti, torej v same začetke evolucije modernega človeka. Z izginotjem Sanov človeštvo ne izgublja le svojih korenin in genskega zapisa skupine, ki bi lahko razvozlal številne nejasnosti človeške evolucije, temveč tudi starodavna vedenja in lepoto neke arhaične dobe, ujete v sodobnem svetu, ki pa je obsojena na izumrtje še preden smo jo sploh spoznali.
Organizator: MKK

četrtek, 7. 1., ob 19.00, dvorana