Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Arhiv dogodkov - izpostavljeno » Sodobni slovenski kratki film

Sodobni slovenski kratki film


filmski večer

Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, Ana Šturm

Kratki film ima dolgo zgodovino, a v kontekstu filmske zgodovine, pa tudi v čisto vsakdanjem življenju filma – v kinematografih, na televiziji, celo na festivalih – prevečkrat »potegne kratko«. Ob pogovoru smo si ogledali kratke filme mlade generacije režiserjev.

četrtek, 19. 2. 2015, ob 19.00, dvorana


Sodobni slovenski kratki film, 94 min
Društvo Kraken predstavlja raznolik program kratkih filmov, plod dela avtorjev, ki sestavljajo trenutno izjemno živahno neodvisno filmsko sceno pri nas. Od družbeno angažiranih dokumentarcev, prek provokativnih eksperimentalnih filmov do žanrskih izletov v komedijo in sodobni romantični film – vse to v enem programu slovenskih kratkih filmov!

PROGRAM FILMOV:

Claustrophilia (kolektiv, 4’39)
Animacija obetavne ekipe mladih avtorjev iz VŠU Univerze v Novi Gorici s homogenim čutom za temačno estetiko. Letos v tekomovalni študentski kategoriji kratkega filma na Festivalu slovenskega filma.

Fak Ju (Fabris Šulin, 17’15)
Moderna, sveža in vizualno dovršena romantična zgodba. Zmagovalec med igranimi filmi na letošnjem K3 festivalu in ljubljenec občinstva.

Finished movie (Peter Bizjak, 4’5)
Fant masturbira, da bi srečal dekle svojih sanj.

Seveda te ljubim (Maja Šest, 9’34) & XYX (Aliaksandra Ihnatovich, Kato Drobish, 4′)
Zanimiva in drzna eksperimentalna dvojica, ki se vsaka na svoj način ukvarja z vprašanjem spola in seksualnosti. »Seveda te ljubim« je bil v tekmovalnem programu lanskega Festivala slovenskega filma, »XYX« pa je lani na festivalu K3 prejel posebno omembo žirije.

Fekolog (Gordan Golubović, Florence Guenaut, Linda Fernades, 14′)
Daleč od nerodovitnega izkoriščanja našega okoljskega močvirja se organski vzorec fekologa prične in konča z Naratovimi iztrebki. Antropološki vpogled v prvobitno domovanje nenavadnega človeka.

Pol pol (Florence Guenaut, Eva Matarranz, 8’23)
Dokumentarec o dnevu v življenju migrantskih delavcev, ki gradijo slovenske ceste. Poetičen, aktivističen, senzibilen in obenem lahkoten film, ki ne moralizira in v katerem odzvanja zapuščina jugoslovanskega črnega vala.

Busker (Mitja Mlakar, 9′)
Sredi vsakdanjega vrveža se srečajo podobne usode. Tenkočutna vinjeta, ki gradi na krhkem razmerju medčloveških odnosov in humanosti. Posebna omemba žirije na lanskem festivalu K3.

Vse najboljše (Tosja Flaker Berce & Juš Premrov, 7’39)
Presenečenj polna komedija, ki v celoti izkoristi prednosti svoje kratke forme, je lani osvojila 2. mesto na filmskem tekmovanju MUVIT/6×60.

Happy Birthday (Damir Grbanović, 4′)
Nenavadna zgodba o stari gospe, rojstnem dnevu in golobih.

Food Fetish (Miha Šubic 8’45)
Komedija s twistom nosi značilen pečat produkcijskega kolektiva Film Factory. Uvrščen v tekmovalni program lanskoletnega Festivala slovenskega filma.

Trus! – What Do You Do (Katja Petelin, 3’3)
Eksperimentalna animacija/videospot, analogni postopek praskanja na trak, ki se dobro sklada z glasbeno podobo in si je tudi prislužil uvrstitev v tekmovalni program Festivala slovenskega filma.