Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Pretekli projekti » SEM.BET 〉 2014

SEM.BET 〉 2014


Sharing European Memories BETween Generations

V Mestni knjižnici Kranj smo sodelovali s skupino evropskih organizacij (Futura – Italija, Aranzadi Society of Sciences – Španija, Adam Mickievicz University – Poljska, Institut for Adult Education – Romunija), ki jih zanima, kako se oblikuje in prenaša zgodovinski spomin ter kako ga lahko uporabimo pri medgeneracijskem učenju.

Cilj projekta je bil obnavljanje in širjenje družbenega spomina s pomočjo pričevanj ljudi, ki so pretekla obdobja sami doživeli. Starejši so tako postali trenerji generacij naslednikov in jim predajali spomine vsakodnevnega življenja, ki bi se drugače za vedno izgubili.

Začeli smo s spomini posameznikov, nato pa smo v sklopu projekta s pomočjo preiskovanja različnih vidikov, ki so vplivali na preobrazbo naše družbe v osrednjih desetletjih 20. stoletja: družina, ljubezen, delo, šola, delitev vlog, itd., gradili družbeni spomin skupnosti.

Spletna stran projekta: http://sembet.eu/

Kaj smo dosegli:

  • aktivno vključevanje starejših v skupnost
  • večji prispevek sodelujočih starejših pri učenju drugih, vključno z mladimi
  • znanje in izkušnje starejših so v okviru skupnosti bolj cenjeni in izpostavljeni
  • izboljšanje poznavanja vsakodnevnega življenja v preteklosti ter njegove posledice na našo družbo
  • gojenje medgeneracijskega in družinskega učenja ter zmanjševanje medgeneracijske prepreke
  • krepitev lokalne identitete ter občutka pripadnosti.

 Uvodnik projekta:

Prvo poročilo:

Drugo poročilo:

Predstavitev razvite metodologije:

 

Pilotna izvedba v Mestni knjižnici Kranj:

Obravnavali smo prvo svetovno vojno. Sprva smo vključili ljudi (starostnike) s spomini (zgodbe, predmeti, fotografije) na prvo svetovno vojno, ki pa niso povezani z orožjem. Potem smo vključili organizacije in mlajše odrasle z računalniškim znanjem, ki so se hoteli poučiti o zgodovini preko pripovedovanja starejših, ki so jo doživeli.
Priredili smo številna srečanja obeh generacij in izvajali različne dejavnosti, predvsem pripovedovanje zgodb, prinašanje predmetov iz obravnavanega obdobja in ustvarjanje zaključne razstave ter objave na spletnem portalu Kamra. pri čemer so starostniki spoznavali delo z računalniško tehnologijo. Portal Kamra zbira podatke o lokalni kulturi v digitalni obliki, pridobiva pa jih v knjižnicah in drugih kulturnih ustanovah. Digitalna vsebina je tako na voljo na enem mestu, pripravljajo pa jo organizacije, ki so na svojih področjih najboljše. Vsebina na Kamri je predstavljena v obliki zgodb s pojasnili o tedanjem dogajanju, podobami predmetov in metapodatki.

Foto utrinki:

 

Zaključna prireditev projekta:

Ker je naša dejavnost postala kar odmevna na lokalni ravni, smo za sodelovanje na zaključni prireditvi uspeli privabiti tudi druge kulturne organizacije. Poleg predstavitve lastnih izdelkov smo priredili tudi tri razstave z isto tematiko (eno v Mestni knjižnici Kranj, drugo v Gorenjskem muzeju in slikarsko razstavo v Layerjevi hiši), predstavitev pisateljev, ki so ustvarjali med prvo svetovno vojno, predstavitev filmov iz obravnavanega obdobja in delavnice za otroke (ker je sodelovala vsa skupnost, smo morali vključiti tudi otroke, čeprav niso bili ciljna skupina).

Foto utrinki:

 

Predstavitveni film projekta in celotnega dogajanja:

Odločili smo se, da celotno dogajanje in nekaj zgodb posnamemo ter ustvarimo in predvajamo film, ki bo na ogled tudi po zaključku projekta.

 

1. sestanek partnerjev, Bologna, april 2013:

3. sestanek partnerjev, Timisoara, marec 2014:

4. sestanek partnerjev, San Sebastian, december 2014:

 

KONČNI IZDELEK CELOTNEGA PROJEKTA:

Z izvedbenim priročnikom vas prijazno vabimo k uporabi končnih spoznanj projektnega dela in praktičnih nasvetov za uvajanje metodologije SEM.BET.