Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Pretekli projekti » KC-MEM 〉 2014

KCMEM evropski projekt

KC-MEM 〉 2014


O PROJEKTU:

Pridobivanje ključnih kompetenc s pomočjo lokalnega spomina v okviru neformalnega izobraževanja odraslih

V prejšnjih desetletjih smo se po vsem svetu srečevali z velikimi spremembami kot so masovne migracije in globalizacija zato so se ljudje pričeli spraševati o svoji identiteti. Kdo sem? Od kot prihajam? Kako naj se vedem v sedanjosti in prihodnosti?

Preteklost je vir identitete, s pomočjo katere lahko razumemo sedanjost in si predstavljamo prihodnost. Spomin se je izkazal kot močno, vplivno orodje za razvijanje socialnih in civilnih kompetenc, prav tako pa okrepi občutek pripadnosti skupini katere spomini so predmet preučevanja.

Pri uporabi spomina v kontekstu učenja odraslih pogledujemo k najpomembnejšim ciljem določenim z Evropskim programom za učenje odraslih za obdobje 2012 – 2014: motivacija in predanost odraslih učencev, aktivno sodelovanje meščanov in socialna kohezija, krepitev kreativnosti, inovativnosti in nastajanje lokalnih partnerstev.

Cilj projekta je izdelati inovativen izobraževalni program, ki bazira na kompetencah in bo pomagal pri obujanju, identificiranju in zbiranju lokalnih spominov, ki so na voljo v opredmetenih ali neopredmetenih oblikah.

Cilj izobraževanja je povzemanje spominov v neke vidne vire, ki se jih da ohraniti in deliti s celotno skupnostjo, da bi se zvišalo zavedanje lokalne identitete in okrepila lokalna in civilna družba.

V okviru projekta se izdela oris glavnih aktivnosti, ki bodo izvedene v šestih različnih skupnostih v vsaki izmed držav, ki sodelujejo pri projektu. Izdelki projekta bodo imeli tudi dodano vrednost in sicer se jih bo lahko uporabljalo kot vodnik kako uporabljati spomin v izobraževanju odraslih in kako organizirati izobraževalne projekte, ki bazirajo na lokalnem spominu.

Projekt bo kvalitetno in inovativno pripomogel k razširitvi obstoječe ponudbe izobraževanja odraslih na lokalni ravni, pripomogel bo k uvajanju metodologij, ki bazirajo na kompetencah, v neformalnem izobraževanju, zagotavljal bo privlačne in inovativne učne zasnova za odrasle učence, izboljšal bo povezave znotraj skupnosti in povečal lokalno identiteto in spodbujal lokalno partnerstvo v izobraževanju odraslih.

Več informacij najdete na  http://kc-mem.eu/sl/

 

 

PILOTNA IZVEDBA V MESTNI KNJIŽNICI KRANJ:

V okviru projekta smo sodelovali tudi z Ljudsko univerzo Kranj, kjer je bil organiziran krožek, v okviru katerega so udeleženci zbirali spomine na temo Družabno življenje kranjskih meščanov od 1840 do 1940. Udeleženci s ponosom lahko predstavijo končni izdelek – časopis. Časopis je v razstavljen tudi v Mestni knjižnici Kranj do 10. 10. 2015.

 

Zbirali pa smo tudi praznične spomine na 20. stoletje, poslušali zanimive zgodbe o praznovanjih, ki so se zgodila pri družinah ljudi in si z veseljem ogledovali predmete, ki so se ohranili. Nastala je zanimiva razstava, ki si jo v Mestni knjižnici Kranj ogledate do 10. 10. 2015.

 

ZAKLJUČNA PRIREDITEV PROJEKTA

SODELOVALI SMO TUDI PRI ODPRTJU DNEVOV EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE

PUBLIKACIJE:

KCMEM se predstavi

Ključne kompetence in zgodovinski spomin – POROČILO, september 2014

Ključne kompetence in zgodovinski spomin – POROČILO, september 2015

FOTOGRAFIJE:

4. sestanek projektnih partnerjev, Poznan, Poljska, junij 2015

3. sestanek projektnih partnerjev v Kranju, december 2014

2. sestanek projektnih partnerjev v Nikoziji na Cipru, junij 2014

1. sestanek, San Sebastian, Španija, februar 2014

 

Več informacij:
Damjana Mustar
Mestna knjižnica Kranj
Gregorčičeva ulica 1
04 201 35 57
damjana.mustar@mkk.si

 

KC MEM logo