Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Arhiv Informacisjko opismenjevanje » Informacijsko opismenjevanje za odrasle – delavnice

Informacijsko opismenjevanje za odrasle – delavnice


[table class=”table table-striped”]

Zap. št.,Naziv usposabljanja,”Šolskih ur/dni”

1.,Računalništvo v oblaku – Google urejevalnik besedila,2/1
2.,Računalništvo v oblaku – Google Drive (shramba podatkov v oblaku),2/1
3.,”E-storitve (e-uprava, e-občina, e-prostor, e-zdravje, …)”,2/1
4.,Facebook – družbeno omrežje,2/1
5.,Skype – internetna telefonija,4/2
6.,Google Zemlja,2/1
7.,Načrtovanje potovanja z avtomobilom,2/1
8.,Uredimo digitalne fotografije (Picasa) – osnove,6/3
9.,Uredimo digitalne fotografije (Picasa) – naprednejši,6/3
10.,”Digitalna fotografija (fotografiranje, računalniška obdelava, Picasa, Google+)”,6/3
11.,Obdelava fotografij (Gimp – odprtokodni program za obdelavo grafike),6/3
12.,”Objava fotografij v družbenem omrežju (Facebook, Google+)”,2/1
13.,Objava fotografij na spletu (Panoramio),2/1
14.,Predstavitve fotografij (PowerPoint),2/1
15.,Oblikovanje diplomskega dela,6/3
16.,Tablični računalniki in telefoni – Android,2/1
17.,iPad in iPhone,2/1[/table]

Računalništvo v oblaku – Google urejevalnik besedila (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte.

Vsebina:
Naučili se bomo uporabljati spletno aplikacijo za urejanje besedila. Izdelali bomo nov dokument, zapisali in uredili besedilo. Besedilo bomo oblikovali in dokument poslali po e-pošti.

Računalništvo v oblaku – Google Drive (shramba podatkov v oblaku) (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte, poznavanje osnov dela z datotekami (shranjevanje, odpiranje).

Vsebina:
Na usposabljanju bomo spoznali uporabo in značilnosti oblačne shrambe – arhivskega prostora na internetu, ki ga bomo uredili z mapami in vanj prenesli različne datoteke iz osebnega računalnika. Datoteke si bomo po prenosu tudi ogledali. Mapo oblačne shrambe bomo ponudili v skupno rabo.

E-storitve (e-uprava, e-občina, e-prostor, e-zdravje, …) (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta.

Vsebina:
Naučili se bomo uporabljati spletne portale e-uprava, e-občina, …, na katerih lahko najdemo informacije o različnih storitvah. Pogledali bomo spletni portal e-prostor, kjer si lahko ogledamo podatke o nepremičninah, vključno z njihovo vrednostjo. Naročili bomo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja in si ogledali še nekaj uporabnih spletnih portalov. Izvedeli boste, kaj je digitalno potrdilo, in videli, kje in na kakšen način se uporablja.

Facebook – družbeno omrežje (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte.

Vsebina:

Naučili se bomo poiskati in dodati prijatelje v družbenem omrežju, preizkusili se bomo v pisanju na zid, si pogledali svoje aktivnosti na časovnici, pošiljali zasebna sporočila. Poiskali in “všečkali” bomo zanimive Facebook profile.

Za udeležbo potrebujete svoj Facebook profil.

Skype – internetna telefonija (4 šolske ure/2 dni)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte.

Vsebina:
Spoznali bomo program za internetno telefonijo in ustvarili svoj uporabniški račun. Preiskali bomo globalni imenik in si pripravili lastne stike. Z izbranim stikom bomo vzpostavili zvočni pogovor, nato bomo vključili še spletno kamero. Odgovorili bomo na klic. Poskusili bomo tudi pogovor z dvema sogovornikoma hkrati. Pogledali si bomo opremo, ki jo potrebujemo za internetno telefonijo, in jo pripravili za uporabo.

Google Zemlja (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice. Zaželene so izkušnje pri uporabi interneta.

Vsebina:
Google Zemlja je brezplačni program za virtualno sprehajanje po našem planetu s pomočjo zelo natančnih satelitskih posnetkov celotnega sveta.

Na usposabljanju bomo spoznali osnovne funkcije programa, iskanje krajev, različne poglede in še nekaj drugih zanimivosti, ki jih omogoča program Google Zemlja. Ogledali si bomo, kako program lahko uporabimo kot pripomoček pri načrtovanju potovanja.

Načrtovanje potovanja z avtomobilom (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta.

Vsebina:
Na usposabljanju bomo spoznali različne spletne zemljevide (Najdi.si zemljevid, Google Zemljevidi) in se jih naučili uporabljati. V Google Zemljevidih bomo načrtovali pot, pogledali, kako dodajamo kraje, pot spreminjamo in prilagajamo. Na koncu se bomo naučili, kako pot shranimo, jo pošljemo po e-pošti ali jo natisnemo.

Uredimo digitalne fotografije (Picasa) – osnove (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte, poznavanje osnov dela z datotekami (shranjevanje, odpiranje, mape). Priporočamo poznavanje uporabe katerega od splošnih programov, npr. urejevalnika besedila.

Vsebina:
Spoznali bomo program Picasa, osnove organizacije fotografij v arhivu osebnega računalnika. Naučili se bomo prenesti fotografije s fotoaparata na računalnik, naredili bomo osnovne obdelave fotografij (obrezovanje, poravnavo, odstranjevanje učinka rdečih oči).

Uredimo digitalne fotografije (Picasa) – naprednejši (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte, poznavanje osnov dela s programom Picasa ali udeležba na delavnici Uredimo digitalne fotografije (Picasa) – osnove.

Vsebina:
V programu Picasa se bomo naučili izdelati album in ga objaviti na spletu. Spoznali bomo naprednejše možnosti obdelave fotografij: spremembe osvetlitve in barv, vstavljanje besedila in posebne učinke. Naučili se bomo pošiljati fotografije po e-pošti, jih natisniti, izdelati film, darilni CD in kolaž.

Digitalna fotografija (fotografiranje, računalniška obdelava, Picasa, Google+) (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte, poznavanje osnov dela z datotekami (shranjevanje, odpiranje) ter poznavanje osnov dela s programom Picasa.

Vsebina:
Tehnično in vsebinsko se bomo pripravili za praktično delo na terenu. Spoznali bomo osnovne elemente fotografije (format, kompozicija, zlati rez, tretjinska razdelitev, …). Pregledali bomo postopke urejanja fotografij na računalniku.

S seboj lahko prinesete svoje fotoaparate.

Obdelava fotografij (Gimp – odprtokodni program za obdelavo grafike) (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte ter poznavanje osnov dela z datotekami (shranjevanje, odpiranje, delo z mapami). Priporočamo poznavanje dela z digitalnimi fotografijami v osebnem računalniku, npr. program Picasa.

Vsebina:
Spoznali bomo brezplačni program GIMP. Naučili se bomo osnovnih postopkov za kakovostno urejanje fotografij – od barvnih korekcij slik do uporabe posebnih učinkov.

Objava fotografij v družbenem omrežju (Facebook, Google+) (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta. Poznavanje osnov dela v družbenem omrežju Facebook. Priporočamo poznavanje osnov programa Picasa.

Vsebina:
Na usposabljanju se bomo naučili, kako objavimo fotografijo na svoji časovnici na družbenem omrežju. S programom Picasa bomo izdelali fotografijo za naslovnico in sliko svojega profila Facebook/Google+. V album slik družbenega omrežja bomo prenesli nekaj fotografij. K fotografiji naših prijateljev bomo zapisali komentar, ali pa jo le “všečkali”.

Za udeležbo potrebujete svoj Facebook profil in Google račun.

Objava fotografij na spletu (Panoramio) (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte.

Vsebina:
Poiskali bomo zanimive fotografije na spletnih zemljevidih Google in v programu Google Zemlja in si jih ogledali. Na spletno stran Panoramio bomo prenesli fotografijo in jo označili na zemljevidu z geografsko oznako.

Za udeležbo potrebujete svoj Google račun.

Predstavitve fotografij (PowerPoint) (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Izkušnje v okolju Windows, uporaba interneta in e-pošte, urejanje besedila. Priporočamo osnovno poznavanje programa PowerPoint.

Vsebina:
Na usposabljanju se bomo naučili pripraviti predstavitev slik s potovanj in drugih dogodkov z uporabo programa PowerPoint.

Oblikovanje diplomskega dela (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Izkušnje z urejevalnikom besedila Word, priporočamo tečaj Word – osnovni.

Vsebina:
Na usposabljanju se bomo naučili oblikovati diplomsko delo s slogi. Naučili se bomo oštevilčiti naslove, dodati ter oblikovati glave in noge, vstaviti slike, Excelove tabele in grafikone. Izdelali bomo kazalo vsebine, kazalo slik in tabel ter dokument pripravili za tisk.

Tablični računalniki in telefoni – Android (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Ni potrebno. Priporočamo poznavanje dela z osebnim računalnikom.

Vsebina:
Na usposabljanju bomo spoznali tablične računalnike in pametne telefone z operacijskim sistemom Android. Naučili se bomo, kako uporabljamo internet, zemljevid in e-pošto. Z mobilno napravo bomo fotografirali, si fotografijo ogledali in jo poslali po e-pošti. Spoznali bomo še kakšno zanimivo aplikacijo in jo naložili na svojo napravo.

iPad in iPhone (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Ni potrebno. Priporočamo poznavanje dela z osebnim računalnikom.

Vsebina:
Tablični računalnik iPad in mobilni telefon iPhone sta uporabna pripomočka za delo in odlična sopotnika. Na usposabljanju bomo spoznali tehnike dela in standardne aplikacije. Pobrskali bomo po internetu, poslali e-pošto, napisali kratko zabeležko. Z napravo bomo fotografirali, si fotografijo ogledali in jo poslali po e-pošti. Poiskali bomo še kakšno zanimivo aplikacijo in jo naložili na svoj iPad ali iPhone. Pogovorili se bomo tudi o vzdrževanju naprave in skrbi zanjo.

 

KOLEDAR USPOSABLJANJ
Pregled usposabljanj za odrasle – delavnice

[table class=”table table-striped”]

Zap. št.,Naziv usposabljanja,”Št. ur”,Termin,Urnik
1.,Skype – internetna telefonija,4,14. 1. in 21. 1.,tor 16:00–17:30
2.,Facebook – družbeno omrežje,2,28. 1.,tor 16:00–17:30
3.,Tablični računalniki in telefoni – Android *,2,4.2.,tor 16:00–17:30
4.,Uredimo digitalne fotografije (Picasa) – naprednejši,6,”11. 2., 18. 2. in  25.2.”,tor 16:00–17:30
5.,Računalništvo v oblaku – Google urejevalnik besedila,2,4. 3.,tor 16:00–17:30
6.,Google Zemlja,2,11. 3.,tor 16:00–17:30
7.,iPad in iPhone *,2,18. 3.,tor 16:00–17:30
8.,Načrtovanje potovanja z avtomobilom,2,25. 3.,tor 16:00–17:30
9.,”Digitalna fotografija (fotografiranje, računalniška obdelava, Picasa, Google+)”,6,”1. 4., 8. 4., 15. 4.”,tor 16:00–17:30
10.,Računalništvo v oblaku – Google Drive (shramba podatkov v oblaku),2,22.4.,tor 16:00–17:30
11.,Oblikovanje diplomskega dela,6,”13. 5., 20. 5., 27.5.”,tor 16:00–17:30
12.,”Objava fotografij v družbenem omrežju (Facebook, Google+)”,2,30. 9.,tor 16:00–17:30
13.,Uredimo digitalne fotografije (Picasa) – osnove,6,”7. 10., 14. 10. in 21. 10.”,tor 16:00–17:30
14.,Tablični računalniki in telefoni – Android *,2,28. 10.,tor 16:00–17:30
15.,iPad in iPhone *,2,4. 11.,tor 16:00–17:30
16.,Predstavitve fotografij (PowerPoint),2,11. 11.,tor 16:00–17:30
17.,Objava fotografij na spletu (Panoramio),2,18. 11.,tor 16:00–17:30
18.,”E-storitve (e-uprava, e-občina, e-prostor, e-zdravje …)”,2,25. 11.,tor 16:00–17:30
19.,Obdelava fotografij (Gimp – odprtokodni program za obdelavo grafike),6,”2. 12., 9. 12. in 16.12.”,tor 16:00–17:30[/table]

Lokacija:
Računalniška učilnica (II. nadstropje)
* Dvorana (I. nadstropje)

Prijava na usposabljanja je možna na naslednjih lokacijah:

Mestna knjižnica Kranj, Gregorčičeva ulica 1, 4000 Kranj (tel.: 04 201 35 55, 04 201 25 66)
Krajevna knjižnica Stražišče, Škofjeloška cesta 18, 4000 Kranj (tel.: 04 231 64 00)
Krajevna knjižnica Cerklje na Gorenjskem, Krvavška cesta 1b, 4207 Cerklje (tel.: 04 281 58 25)
Krajevna knjižnica Šenčur, Stranska pot 1, 4208 Šenčur (tel.: 04 251 68 10)
Krajevna knjižnica Naklo, Stara cesta 61, 4202 Naklo (tel.: 04 257 76 10)
Krajevna knjižnica Preddvor, Dvorski trg 3, 4205 Preddvor (tel.: 04 255 64 10)
Krajevna knjižnica Jezersko, Zg. Jezersko 62, 4206 Zg. Jezersko (tel.: 04 254 51 90)

 

V vsaki knjižnici kandidati dobijo obrazec za prijavo. Navesti morajo naslednje podatke: ime, priimek, naslov, kraj, telefonsko številko, e-poštni naslov (če ga imajo), podatke o svojem računalniškem predznanju in naziv usposabljanja, na katerega se prijavljajo.

Pogoj za prijavo je članstvo v Mestni knjižnici Kranj. Kandidat mora ob prijavi predložiti člansko izkaznico ali osebni dokument. Za otroke, mlajše od 15 let, prijavo izpolnijo starši ali skrbniki.

Član mora imeti ob začetku usposabljanja poravnano članarino in morebitne druge dolgove do knjižnice.

Vsak se lahko prijavi na največ 7 delavnic.

Usposabljanja so za člane Mestne knjižnice Kranj brezplačna.

Posamezno usposabljanje bo knjižnica izvedla, če bo prijavljenih najmanj 10 kandidatov.

Termini za posamezne izvedbe usposabljanj se lahko spremenijo. Prijavljene kandidate bomo o spremembi pravočasno obvestili.

Vsa usposabljanja bodo potekala v Mestni knjižnici Kranj, Gregorčičeva 1, Kranj

Dodatne informacije:
e-pošta: mkk@mkk.si, izobrazevanje@mkk.si
mob.: 040 124 124

Program usposabljanj lahko Mestna knjižnica Kranj med letom spremeni.