Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Arhiv novic » Sto let pisatelja Borisa Pahorja

Sto let pisatelja Borisa Pahorja


 

V petek, 23. avgusta, je pisatelj Boris Pahor kot prvi Slovenec prejel naziv častni meščan Trsta. Naziv, ki ga je dobil za izjemne literarne zasluge, ki izpričujejo svetlo željo po iskanju resnice, neodvisno od ideologij in uklanjanja politiki, mu je podelil tržaški župan Roberto Cosolini.

Pisatelj, ki je 26. avgusta, dopolnil častitljivih 100 let, se je ob prevzemu priznanja spomnil, da sta “naši dve skupnosti vedno živeli v prijateljstvu in harmoniji“, dokler se niso vmešali drugi, med drugim fašizem. “Zdaj je doba, ko se spet združujemo,” je dejal. Izrazil je tudi dve želji – dvojezično delo mestne skupščine in da bi župan Trsta pomagal ohraniti spomin na umrle v fašističnih taboriščih.

Pahor je ob svojem jubileju prejel tudi nagrado državljan Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament posameznikom ali skupinam za dosežke pri vzajemnem razumevanju in tesnejšem povezovanju narodov Evropske unije.

ČESTITAMO!

 

 

Delo, književni listi

RTV SLO, MMC, 26. avgust 2013