Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Pretekli projekti » Zbiramo spomine na nekdanje gorenjske tovarne 〉 2013

Tovarne propadajo prijetni spomini ostajajo

Zbiramo spomine na nekdanje gorenjske tovarne 〉 2013


Ste delali v kateri od propadlih gorenjskih tovarn Vezenine, Tekstilindus, IBI, Almira, Sukno, BPT, Hladna valjarna in Žičarna, Žebljarna, Vratni podboji, Gorenjska oblačila, ……?

Obiščite Mestno knjižnico Kranj in nam zaupajte svoje spomine. Prinesite predmete in dokumente, ki vas spominjajo na čase, ko ste delali v uspešnih podjetjih. Vaše spomine bomo zapisali, digitalizirali bomo fotografije, predmete bomo fotografirali, tako da boste vse prineseno lahko odnesli domov. Nastale bodo zgodbe, ki bodo predstavljene na portalu Kamra – Album Slovenije.

Vsi, ki bi želeli deliti spomine z nami, ste vabljeni, da nas pokličete na tel. 04 201 35 58 ali nam pišete na e-naslov mkk@mkk.si.

Več o projektu:

Domoznanski september je v gorenjskih osrednjih knjižnicah vsako leto posvečen prireditvam, s katerimi opozarjamo na naše bogate zbirke gradiva o gorenjskih krajih in ljudeh.

Pri letošnjem projektu Tovarne propadajo – prijetni spomini ostajajo smo želeli spodbuditi zavedanje o pomenu osebnih spominov za predstavitev zgodovine in razvoja Gorenjske. V tednu od 24. do 30. septembra 2013 smo v knjižnice povabili ljudi, ki hranijo spomine na čase, ko so delali v kateri od propadlih gorenjskih tovarn. Njihove zgodbe smo zapisali, spominsko gradivo (fotografije, listine, članke) digitalizirali, predmete fotografirali, vsebine bomo predstavili na portalu Kamra in na spletnih straneh knjižnic.

25. septembra smo zbirali, fotografirali, snemali in zapisovali spomine v Mestni knjižnici Kranj. Pripravili smo tudi razstavo krpank, sešitih v različnih tehnikah iz Tekstilindusovega blaga, ki je bila na ogled v pritličju knjižnice do konca oktobra. Obiskali so nas bivši delavci iz različnih kranjskih tovarn: Jugočeške, Jugobrune, Tekstilindusa, Planike, IBI-ja, Iskre Orodjarne, Save … Fotografija iz leta 1936 nas je spomnila na stavko kranjskih tekstilcev v Jugočeški, druge fotografije pa na druženje delavcev Iskre izven tovarniških prostorov: npr. nogometna tekma  ali smučanje v Kamni Gorici v 70. letih. Dobili smo Tekstilindusovo glasilo Tekstilec, članke o Iskri Orodjarni, fotografije iz proizvodnje v Iskri in IBI-ju, koledarje iz 70. let, ki jih je Tekstilindus natisnil na blago, vzorce blaga, listine iz IBI-ja (vzorec plačilne liste, logotipe, čestitke vodstva delavkam ob 8. marcu, priznanja, …). Fotografirali smo damastni prt in brisačo iz leta 1965 z vtkanimi jugoslovanskimi grbi, izdelana na žakardskih strojih v Tekstilnem šolskem centru za grad Brdo, ki jih je uporabljal Tito. Posneli smo pripovedovanje spominov na delo v kranjskih tovarnah v 60. in 70. letih, na način življenja v tem času (… »na šiht so nas vozili kot živali v prenatrpanih šihtarskih avtobusih« …), pa seveda tudi na grenke trenutke ob stečaju in odpuščanju.

Zbiranje so 24. septembra pričeli v Knjižnici A. T. Linharta Radovljica. O Almiri, Vezeninah, Suknu, Verigi in Plamenu so zbrali in digitalizirali kar nekaj fotografij z motivi tovarn, delavcev in izdelkov. Digitaliziranih je tudi nekaj dokumentov, ki so jih prinesli bivši zaposleni, ter nekaj številk tovarniških glasil. V dar so dobili publikacije, ki so jih izdale tovarne, predvsem zbornike ob obletnicah in kataloge izdelkov. V knjižnici so pripravili razstavo, kjer so poleg slikovnega gradiva razstavili še izdelke, ki so jih prinesli delavci teh tovarn: verige za avtomobilske gume iz leta 1964, ki so jih naredili v tovarni Veriga Lesce, ter nekaj kosov oblačil Almire Radovljica.

Tudi v knjižnici v Bohinju so bili razstavljeni izdelki Almire. V knjižnici na Bledu so imeli bogato razstavo o Vezeninah, Suknu in Almiri: izdelki Vezenin, nekaj katalogov in slikovnega materiala, iz tovarne Sukno odeje, vzorce blaga, kos oblačila in orodje, ki so ga uporabljali pri delu, obleka in šal sta bila iz Almire.

V Občinski knjižnici Jesenice so ob tej priložnosti postavili fotografsko razstavo Železarske impresije, jeseniškega mojstra fotografije Vitomirja Pretnarja. Spomine so zbirali v četrtek, 26. septembra 2013, od 14. do 19. ure. Obiskalo jih je šest obiskovalcev, ki so s seboj prinesli spominsko gradivo iz obratov nekdanje Železarne Jesenice in tovarne Sukno v Zapužah. Obiskovalci (upokojeni delavci železarne in žena pokojnega delavca železarne in fotografa) so s seboj prinesli listine, članke in fotografije nekdanjih obratov Železarne Jesenice: plavža, martinarne, žičarne, livarne, žebljarne, aglomeracije in delavcev na delovnih mestih. Časovno obdobje sega od obdobja med obema vojnama, zgodnjih šestdesetih let pa do devetdesetih let 20. stoletja. Posebne pozornosti sta bila deležna dva originalna predmeta iz Železarne Jesenice: logaritemsko računalo in merilo za merjenje debeline žebljev. Dragoceno je tudi arhivsko gradivo tovarne Sukno, kjer so dokumentirali tako originalne fotografije, zaščitne znake, listine in članke iz tovarniškega glasila, poleg tega pa tudi nekaj fotografij mesta Jesenice in bližnje okolice.

V Gornjesavskem muzeju Jesenice so spomine zbirali v Kolpernu na Stari Savi v petek, 27. septembra 2013, od 14. do 19. ure. Odzvalo se je pet Jeseničanov.. Zapisali so spomine valjavca iz hladne valjarne, spomine na svoje delo in napredovanja v ŽJ (ključavničar, valjavec, delovodja in kadrovik). Dokumentirali so 7 fotografij iz obratov nekdanje železarne ter 4 fotografije hokejistov iz leta 1954 ter spominski krožnik – darilo ob upokojitvi. Poleg tega so fotografirali 6 predmetov iz hladne valjarne in žičarne in sicer računalo, termometer za kislino ter trije merilniki za debelino pločevine oz. žice (darilo). Trije originalni dokumenti so se nanašali na delavca železarne med obema vojnama. Poleg tega so dokumentirali tudi nekaj priznanj in plaket ter žep delovne obleke, ki ga je obiskovalec dobil za darilo. Nekaj fotografij je bilo tudi z Jesenic in bližnje okolice.

Spominski teden smo zaključili v ponedeljek, 30. septembra, v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja Tržič, kjer so prisotni Tržičani obujali spomine na čase aktivnih tržiških tovarn, mnogi so delali tudi v Kranju in na Jesenicah. Tržič skozi čas pa je na razglednicah in fotografijah predstavil zbiralec Jure Smolej.