Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG
Domov » Arhiv novic » Sporočilo za javnost

Sporočilo za javnost


Varnost v Mestni knjižnici Kranj

V nekaterih medijih so se pojavile trditve, da naj bi v Mestni knjižnici Kranj prihajalo do izgredov, nasilja, uničevanja opreme, preprodaje drog in celo pedofilije. Stanje naj bi bilo zaskrbljujoče, na zadnji seji Sveta Mestne občine Kranj pa je eden od svetnikov ocenil stanje kot alarmantno. Mediji so tudi poročali, da naj bi te informacije, predvsem tiste o pedofiliji, vznemirile in prestrašile Kranjčane.

V mestno knjižnico prihaja vsak dan tudi do dva tisoč obiskovalcev. Ker se med njimi najdejo tudi taki, ki ne spoštujejo hišnega reda, je knjižnica že pred časom uvedla varnostno službo, ki je prisotna ves čas, ko je knjižnica odprta za obiskovalce.

Do manjših ali večjih kršitev pravil obnašanja v knjižnici prihaja vsak dan, vendar velika večina uporabnikov, ki jih varnostnik ali uslužbenci knjižnice opozorijo na kršitev, opozorila upošteva. Zaradi večjih kršitev je knjižnica v letošnjem letu izključila iz članstva dva člana knjižnice, od enega tudi terja povračilo storjene škode, poškodovanja vreče v mladinski sobi. Drugih večjih poškodb inventarja zaradi vandalizma v knjižnici ni bilo.

Varnostna služba je v pol leta trikrat poklicala policijo zaradi suma uporabe prepovedanih drog, enkrat pa zaradi neprimernega vedenja uporabnika. Policija ocenjuje, da je delež intervencij v knjižnici zanemarljiv, saj predstavlja le dober odstotek vseh intervencij. Menijo tudi, da knjižnica glede teh problemov ne izstopa, kot se prikazuje v medijih. Kljub temu je vodstvo knjižnice v sodelovanju s policijo sprejelo nekatere preventivne ukrepe. V sanitarije smo namestili luči, ki otežujejo uporabo injekcijskih igel, policija je okrepila delovanje na območju knjižnice, uslužbenci knjižnice pa so bili poučeni o ravnanju pri srečanjih z zasvojenci.

Trditve o pedofiliji na otroškem oddelku v knjižnici smo sprejeli z velikim začudenjem. Uslužbenci knjižnice in varnostniki niso na otroškem oddelku nikoli opazili oseb, ki bi vzbujale sum, da se tam zadržujejo zaradi pedofilskih nagnjenj, in nikoli niso opazili dejanj, ki bi vzbujala sum, da gre za pedofilijo. Po informacije smo se obrnili tudi na Policijsko upravo Kranj, saj smo prepričani, da bi vsak, ki bi opazil tovrstno kaznivo dejanje, o njem obvestil policijo. Sporočili so nam, da niso prejeli nobene prijave ali informacije o sumu ali storitvi kaznivega dejanja pedofilije v knjižnici. Zato ocenjujemo, da so trditve o pedofiliji v Mestni knjižnici Kranj brez vsake osnove, da so neresnične in da po nepotrebnem vznemirjajo javnost in uporabnike knjižnice.

V Mestno knjižnico Kranj lahko vstopi kdorkoli. To je v skladu s splošno politiko knjižnic pri nas in v svetu, z našo zakonodajo in priporočili Unesca. Veseli smo vsakega uporabnika in s ponosom ugotavljamo, da je knjižnica v Kranju postala res dnevna soba mesta, odprta vsem. Od otvoritve pred dvemi leti število obiskovalcev knjižnice še vedno narašča.

Uslužbenci knjižnice in varnostna služba ustrezno ukrepajo, kadar se kakšen obiskovalec ne drži hišnega reda ali krši zakon o javnem redu. Pri tem učinkovito sodelujemo tudi s policijo. Vsekakor pa teh primerov ni toliko, da bi lahko ocenjevali, da predstavlja Mestna knjižnica Kranj hud “varnostni problem” v mestu.

Dodatne informacije lahko dobite na telefonski številki 040 77 49 77.

V Kranju, 15. 7. 2013

Dani Jurgec
Vodja službe za izposojo in informacije