Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  
Domov » Napovednik » Razstava » Razstava Mali princ

Razstava Mali princ


Matej Peljhan, Luka Tavčar Luks

Odprtje fotografske razstave Mali princ, ki je v nekaj dneh obnorela svet in so o njej poročali vsi slovenski in svetovni mediji, je v sredo, 8. maja, napolnila našo dvorano. Serija fotografij je bila prvič predstavljena prav v Mestni knjižnici Kranj.

Gostili smo avtorja Mateja Peljhana in junaka njegovih fotografij Luka Tavčarja Luksa, ki se je predstavil s svojimi grafiti na papirju.

O fotografijah je najprej spregovoril filozof in fotograf Peter Kuralt. Po kratkem intervjuju z Matejem in Lukom je Luku nekaj ganljivih besed namenila tudi ravnateljica Osnovne šole Cirius Isabele Morel Bera in mu ob tej priložnosti podarila knjigo Antoina de Saint-Exupérya Mali princ.

Otvoritev razstave je doživela velik odziv. Poleg znanih obrazov pa je bilo opaziti tudi prenekatero solzo v očeh poslušalcev.

Razstava bo v pritličju knjižnice na ogled do konca junija. Vabljeni!

 

Avtor fotografij je Mirko Kunšič.

 

Video prispevek Ne more hoditi, lahko pa leti – v domišljiji in fotografijah, POP TV, 24ur

Posnetek pogovora, 13. maj 2013, VAL 202

Pogovor z Matejem Peljhanom, VAL 202

Photos Allow Boy with Muscular Dystrophy to Enjoy Various Activities:

 

O razstavi:

 

Serija fotografij Mateja Peljhana Mali princ oživi domišljijo 12-letnega fanta Luka Tavčarja Luksa, ki je zbolel za mišično distrofijo. Fotografije so le v nekaj dneh odkrili vsi svetovni mediji in zgodbo ponesli v svet. Poleg fotografij iz serije bodo razstavljeni tudi Lukovi grafiti na risalnih listih.

Matej Peljhan: Mali princ
Matej Peljhan je klinični psiholog, ki v poklicni praksi dela z otroki s posebnimi potrebami. Fotografirati je začel šele leta 2009, vendar je že do danes razstavljal na več kot 150 mednarodnih fotografskih salonih in na njih prejel več kot 70 nagrad, med katerimi je tudi 15 najvišjih, zlatih medalj. Doma je svoja dela razstavil na štirih samostojnih razstavah. Dve njegovi deli sta uvrščeni v fotografsko zbirko Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Leta 2012 je izdal samostojno monografijo z naslovom Fotografije/Photographies, je pa tudi soavtor knjige Za-govor podob, enega najpomembnejših del s področja filozofije fotografije v slovenskem jeziku. Leta 2012 je soustanovil Zavod za fotografsko terapijo, v okviru katerega izvaja delavnice, izobraževanja in piše strokovne članke. Znan je tudi po tem, da je kljub fizičnemu hendikepu, že dvakrat opravil z najtežjo enodnevno športno preizkušnjo na svetu tratlonom Ironman.
Iz recenzije Petra Kuralta, filozofa in fotografa: »Pripoved o skrivnosti biti, njenem smislu in pomenu v podobi prestiža sreče vsakdanjosti … Pričujoča serija fotografij pa vztraja kot skrivnostno lahkoten opomin na izgubljen spomin, da smisel biti leži v sreči vsakdanjosti.«

Luka Tavčar Luks: GRAFITI
Luka Tavčar z nadimkom Luks je učenec 6. razreda OŠ Cirius Kamnik. Je likovno nadarjen in trenutno so grafiti tisti, ki uresničujejo njegovo željo in potrebo po sporočanju. Luka upodablja grafite na ploskve risalnih listov po lastni ideji ali predlogah glasbenikov in plesalcev. Ustvarja lastne oblike črk in napisov, na katerih temelji kultura grafitov in sodobno oblikovanje. Kot enajstletnik raziskuje slikarski perfekcionizem po obliki, barvi in ustvarjanju iluzije prostora na ploskvi. Pri slikanju uporablja flomastre, pa tudi tempere. Njegove slike so polne likovnih podatkov in razdrobljene tako, da so včasih berljive le očesu izkušenega opazovalca. Njegovo izražanje nam govori o odraščanju kot procesu priznavanja, kjer se moraš obrniti proti ustaljenim in prevladujočim vzorcem, če hočeš ohraniti lastno originalnost.
Opozarja, da kljub zakonom, kakršne smo si  postavili, priznanje drugega le ni vedno resnična značilnost vsakdanjega življenja.

 

 

Objave v medijih:

http://goo.gl/x7Jg3

http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/mali-princ-luka-decek-ki-ga-gibalne-omejitve-ne-morejo-prikleniti-k-tlom/307162

http://www.delo.si/zgodbe/fotozgodbe/veliki-mali-princ.html

http://www.soundset.hr/fun/foto-fotograf-ozdravio-djecaka-s-distrofijom-misica

http://www.klix.ba/magazin/zanimljivosti/pogledajte-kako-je-fotograf-ozivio-mastu-djecaka-sa-distrofijom-misica/130418013

http://www.zurnal24.si/uresnicene-sanje-decka-z-misicno-distrofijo-clanek-191008

http://www.7dni.com/v1/default.asp?kaj=2&id=5910697

http://eastokeurope.com/slovenian-photographer-brings-dreams-to-life/