Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

2 Informacijsko opismenjevanje za odrasle – delavnice 2015

 

Zap. št. Naziv usposabljanja Šolskih ur/dni
1. Računalništvo v oblaku – Google Drive in Dokumenti 4/2
2. Google+ 2/1
3. Facebook – družbeno omrežje 2/1
4. Skype – internetna telefonija 2/1
5. Google Zemlja 2/1
6. Načrtovanje potovanja z avtomobilom 2/1
7. Uredimo digitalne fotografije (Picasa) – osnove 6/3
8. Uredimo digitalne fotografije (Picasa) – naprednejši 6/3
9. Digitalna fotografija (fotografiranje, računalniška obdelava, Picasa, Google+) 6/3
10. Obdelava fotografij (Gimp – odprtokodni program za obdelavo grafike) 6/3
11. Movie Maker (obdelava videoposnetkov) 6/3
12. Predstavitev fotografij (PowerPoint) 2/1
13. Windows 8 2/1
14. OneNote 2/1
15. Tablični računalniki in telefoni – Android, iPad, iPhone 2/1
16. Oblikovanje diplomskega in seminarskega dela 6/3

 

2.1 Računalništvo v oblaku – Google Drive in Dokumenti (4 šolske ure/2 dni)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte, poznavanje osnov dela z datotekami (shranjevanje, odpiranje).

Vsebina:
Na usposabljanju bomo spoznali uporabo in značilnosti shrambe v oblaku. Uporabljali bomo mape in vanje prenesli datoteke iz osebnega računalnika. Datoteke v oblaku si bomo ogledali in mapo in datoteke v oblaku dali v skupno rabo. Naučili se bomo uporabljati spletno aplikacijo za urejanje besedila.
Za udeležbo potrebujete svoj Google račun.

2.2 Google+ (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte.

Vsebina:
Na usposabljanju se bomo naučili, kako objavimo fotografijo na svoji časovnici na družbenem omrežju Google+. V album slik bomo prenesli nekaj fotografij. K fotografijam in objavam prijateljev v družbenem omrežju Google+ bomo zapisali komentar.
Za udeležbo potrebujete svoj Google račun.

2.3 Facebook – družbeno omrežje (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte.

Vsebina:
Naučili se bomo poiskati in dodati prijatelje v družbenem omrežju, preizkusili se bomo v pisanju na zid, si pogledali svoje aktivnosti na časovnici, pošiljali zasebna sporočila. Poiskali in “všečkali” bomo zanimive Facebook profile.
Za udeležbo potrebujete svoj Facebook profil.

2.4 Skype – internetna telefonija (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte.

Vsebina:
Spoznali bomo program za internetno telefonijo in ustvarili svoj uporabniški račun. Preiskali bomo globalni imenik in si pripravili lastne stike. Z izbranim stikom bomo vzpostavili zvočni pogovor, nato bomo vključili še spletno kamero. Odgovorili bomo na klic. Poskusili bomo tudi pogovor z dvema sogovornikoma hkrati.

2.5 Google Zemlja (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice. Zaželene so izkušnje pri uporabi interneta.

Vsebina:
Google Zemlja je brezplačni program za virtualna potovanja po našem planetu s pomočjo zelo natančnih satelitskih posnetkov celotnega sveta.
Na usposabljanju bomo spoznali osnovne funkcije programa, iskanje krajev, različne poglede in še nekaj drugih zanimivosti, ki jih omogoča program Google Zemlja. Ogledali si bomo, kako program lahko uporabimo kot pripomoček pri načrtovanju potovanja.

2.6 Načrtovanje potovanja z avtomobilom (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta.

Vsebina:
Na usposabljanju bomo spoznali različne spletne zemljevide (Najdi.si zemljevid, Google Zemljevidi) in se jih naučili uporabljati. V Google Zemljevidih bomo načrtovali pot, pogledali, kako dodajamo kraje, pot spreminjamo in prilagajamo. Na koncu se bomo naučili, kako pot shranimo, jo pošljemo po e-pošti ali jo natisnemo.

2.7 Uredimo digitalne fotografije (Picasa) – osnove (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte, poznavanje osnov dela z datotekami (shranjevanje, odpiranje, mape). Priporočamo poznavanje uporabe katerega od splošnih programov, npr. urejevalnika besedila.

Vsebina:
Spoznali bomo program Picasa, osnove organizacije fotografij v arhivu osebnega računalnika. Naučili se bomo prenesti fotografije s fotoaparata na računalnik, naredili bomo osnovne obdelave fotografij (obrezovanje, poravnavo, odstranjevanje učinka rdečih oči).

2.8 Uredimo digitalne fotografije (Picasa) – naprednejši (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte, poznavanje osnov dela s programom Picasa ali udeležba na delavnici Uredimo digitalne fotografije (Picasa) – osnove.

Vsebina:
V programu Picasa se bomo naučili izdelati album in ga objaviti na spletu. Spoznali bomo naprednejše možnosti obdelave fotografij: spremembe osvetlitve in barv, vstavljanje besedila in posebne učinke. Naučili se bomo pošiljati fotografije po e-pošti, jih natisniti, izdelati film, darilni CD in kolaž.

2.9 Digitalna fotografija (fotografiranje, računalniška obdelava, Picasa, Google+) (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte, poznavanje osnov dela z datotekami (shranjevanje, odpiranje) ter poznavanje osnov dela s programom Picasa.

Vsebina:
Tehnično in vsebinsko se bomo pripravili za praktično delo na terenu. Spoznali bomo osnovne elemente fotografije (format, kompozicija, zlati rez, tretjinska razdelitev, …). Pregledali bomo postopke urejanja fotografij na računalniku.
S seboj lahko prinesete svoje fotoaparate.

2.10 Obdelava fotografij (Gimp – odprtokodni program za obdelavo grafike) (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte ter poznavanje osnov dela z datotekami (shranjevanje, odpiranje, delo z mapami). Priporočamo poznavanje dela z digitalnimi fotografijami v osebnem računalniku, npr. program Picasa.

Vsebina:
Spoznali bomo brezplačni program GIMP. Naučili se bomo osnovnih postopkov za kakovostno urejanje fotografij – od barvnih korekcij slik do uporabe posebnih učinkov.

2.11 Movie Maker (obdelava videoposnetkov) (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte ter poznavanje osnov dela z datotekami (shranjevanje, odpiranje, delo z mapami).

Vsebina:
Spoznali bomo brezplačni program Movie Maker za obdelavo videoposnetkov in slik. Naučili se bomo osnovnih postopkov za urejanje videoposnetkov. Dodali bomo naslove, napise in glasbo. Uporabili bomo teme za oblikovanje filma. Shranili bomo film in ga objavili na spletu.

2.12 Predstavitve fotografij (PowerPoint) (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Izkušnje v okolju Windows, uporaba interneta in e-pošte, urejanje besedila. Priporočamo osnovno poznavanje programa PowerPoint.

Vsebina:
Na usposabljanju se bomo naučili izdelati predstavitev s fotografijami s programom PowerPoint. Naučili se bomo vstavljati fotoalbum in pri izdelavi nove predstavitve uporabiti že izdelane predloge za predstavitev fotografij.

2.13 * Windows 8 (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Izkušnje v okolju Windows 7 ali Windows XP.

Vsebina:
Usposabljanje je namenjeno uporabnikom, ki so kupili nov računalnik z operacijskim sistemom Windows 8 in se v njem ne znajdejo najbolje. Na usposabljanju se bomo seznanili z novostmi v operacijskem sistemu Windows 8.
Poiskali bomo “dobro staro namizje (Desktop)”. Spoznali bomo nov uporabniški vmesnik (Modern UI/ Metro), ki ga lahko uporabljamo tako s prsti na zaslonih na dotik (tablice, telefoni), kot z miško na računalnikih.
Naučili se bomo uporabljati “stare” aplikacije za delo na namizju in “nove” aplikacije, prilagojene za delo na tabličnih računalnikih in telefonih.
* Udeleženci s seboj prinesejo lastne računalnike, tablične računalnike ali telefone z operacijskim sistemom Windows 8.

2.14 OneNote (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Izkušnje v okolju Windows, uporaba interneta in e-pošte, urejanje besedila.

Vsebina:
Na usposabljanju se bomo naučili kako v programu OneNote urediti zapiske, beležke, zaznamke in druge podatke. Dodajali bomo slike, povezave do datotek in spletnih strani. Naučili se bomo delati z zvezki. V zvezek bomo dodajali odseke in strani. Zvezke bomo shranili na lokalni disk in v oblak, ter ga dali v skupno rabo. OneNote imamo lahko tudi na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih, tako da imamo lahko zapiske vedno pri roki.

2.15 Tablični računalniki in telefoni – Android, iPad, iPhone (2 šolski uri/1 dan)

Predznanje:
Ni potrebno. Priporočamo poznavanje dela z osebnim računalnikom.

Vsebina:
Na usposabljanju bomo spoznali tehnike dela in standardne aplikacije na tabličnih računalnikih. Usposabljanje je namenjeno tistim, ki bi se želeli naučiti osnov dela s tabličnimi računalniki in pametnimi telefoni. Uporabljali bomo tablične računalnike in telefone z operacijskim sistemom Android in iOS (iPad, IPhone). Naučili se bomo, kako s prsti delamo na zaslonu na dotik, kako uporabljamo zaslonsko tipkovnico. Uporabili bomo različne aplikacije. Brskali bomo po internet-u in uporabili zemljevid. Z mobilno napravo bomo fotografirali. Spoznali bomo še kakšno zanimivo aplikacijo in jo naložili na svojo napravo.

2.16 Oblikovanje diplomskega in seminarskega dela (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Izkušnje z urejevalnikom besedila Word, priporočamo tečaj Word – osnovni.

Vsebina:
Na usposabljanju se bomo naučili oblikovati diplomsko delo s slogi. Naučili se bomo oštevilčiti naslove, dodati ter oblikovati glave in noge, vstaviti slike, Excelove tabele in grafikone. Izdelali bomo kazalo vsebine, kazalo slik in tabel ter dokument pripravili za tisk.

2.17 Koledar usposabljanj

Pregled usposabljanj za odrasle – delavnice

Zap. št. Naziv usposabljanja Št. ur Termin Urnik
1. Skype – internetna telefonija 2 13.1. tor 16:00–17:30
2. Facebook – družbeno omrežje 2 20.1. tor 16:00–17:30
3. * Windows 8 2 27.1. tor 16:00–17:30
4. Računalništvo v oblaku – Google Drive in Dokumenti 4 3.2. in 10.2. tor 16:00–17:30
5. Google+ 2 17.2. tor 16:00–17:30
6. Uredimo digitalne fotografije (Picasa) – osnove 6 24.2., 3.3. in 10.3. tor 16:00–17:30
7. Google Zemlja 2 17.3. tor 16:00–17:30
8. Načrtovanje potovanja z avtomobilom 2 24.3. tor 16:00–17:30
9. Uredimo digitalne fotografije (Picasa) – naprednejši 6 31.3., 7.4. in 14.4. tor 16:00–17:30
10. Tablični računalniki in telefoni – Android, iPad, iPhone 2 21.4. tor 16:00–17:30
11. Oblikovanje diplomskega in seminarskega dela 6 12.5., 19.5. in 26.5. tor 16:00–17:30
12. Digitalna fotografija (fotografiranje, računalniška obdelava, Picasa, Google+) 6 29.9., 6.10. in 13.10. tor 16:00–17:30
13. OneNote 2 20.10. tor 16:00–17:30
14. Tablični računalniki in telefoni – Android, iPad, iPhone 2 27.10. tor 16:00–17:30
15. Obdelava fotografij (Gimp – odprtokodni program za obdelavo grafike) 6 3.11., 10.11. in 17.11. tor 16:00–17:30
16. Predstavitev fotografij (PowerPoint) 2 24.11. tor 16:00–17:30
17. Movie Maker (obdelava videoposnetkov) 6 1.12., 8.12. in 15.12. tor 16:00–17:30 

Lokacija:
Računalniška učilnica (II. nadstropje)

* Za delavnico Windows 8 udeleženci s seboj prinesejo lastne računalnike, tablične računalnike ali telefone z operacijskim sistemom Windows 8