Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

2 Informacijsko opismenjevanje za odrasle – delavnice 2018

 

Zap. št. Naziv usposabljanja Šolskih ur/dni
1. Zapiski v OneNote 4/2
2. Računalništvo v oblaku – Google spletne aplikacije 10/5
3. Načrtovanje poti s spletnimi zemljevidi 6/3
4. eStoritve za osebno rabo 4/2
5. Word – delavnica (tiskovine, plakati, zloženke …) 6/3
6. Izdelava preproste predstavitve (PowerPoint, Prezi) 4/2
7. Domača spletna pisarna – Microsoft Office Online 6/3
8. Uredimo digitalne fotografije (Google Foto, Flickr …) 10/5
9. Izdelava preproste spletne strani (Wix, WordPress) 6/3

2.1 Zapiski v OneNote (4 šolske ure/2 dni)

Predznanje:
Delavnica je namenjena uporabnikom osebnega računalnika, ki dobro poznajo delo v okolju Windows, so spretni pri uporabi miške in tipkovnice, poznajo pa tudi osnove dela z urejevalnikom besedil (Word).

Vsebina:
Če si vedno zapisujete svoje zamisli, ideje, naloge in zapiske, je OneNote rešitev za vas. Vsebino preprosto prikličemo, kjer koli smo, tudi s pomočjo mobilne naprave in brez vzpostavljene povezave. Na delavnici bomo spoznali kako si zapišemo, narišemo in skiciramo različne vsebine, poiščemo kaj na spletu in vključimo v zapisek. Zapiske bomo uredili po razdelkih in straneh.

2.2 Računalništvo v oblaku – Google spletne aplikacije (10 šolskih ur/5 dni)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte, poznavanje osnov dela z datotekami.

Vsebina:
Na usposabljanju bomo spoznali uporabo in značilnosti shrambe v oblaku Google Drive. Uporabljali bomo mape in vanje prenesli datoteke iz osebnega računalnika. Datoteke v oblaku si bomo ogledali in mapo in datoteke v oblaku dali v skupno rabo. Uporabljali bomo spletne aplikacije za urejanje besedila, urejanje preglednic in urejanje predstavitev. Uporabili bomo še nekatere druge spletne aplikacije Google (Koledar, Zemljevidi, Fotografije, Google+ …).
* Za udeležbo potrebujete svoj Google račun.

2.3 eStoritve za osebno rabo (4 šolske ure/2 dni)

Predznanje:
Delavnica je namenjena uporabnikom osebnega računalnika, ki dobro poznajo delo v okolju Windows, spretno vihtijo miško in tipkovnico ter znajo uporabljati svetovni splet.

Vsebina:
Sodobne tehnologije in internet so nam omogočili opravljanje različnih storitev kar preko svetovnega spleta. Na delavnici bomo poiskali nekatere od teh storitev in si pogledali, kaj vse potrebujemo za njihov učinkovito in varno uporabo. Spoznali bomo eStoritve kot so eKnjižnica, eUprava, storitve eZdravja in druge. Predstavili vam bomo tudi pojme kot so na primer digitalno potrdilo, prijava, registracija in avtorizacija.

2.4 Načrtovanje poti s spletnimi zemljevidi (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta.

Vsebina:
Na usposabljanju se bomo naučili načrtovati poti s spletnimi zemljevidi. Pred odhodom na potovanje, izlet ali kakšno drugo pot, lahko izdelamo načrt poti s pomočjo računalnika. Uporabimo lahko spletne zemljevide ali posebne programe za načrtovanje poti. Uporabljali bomo spletno aplikacijo Google Zemljevidi na računalniku. Aplikacijo Google zemljevidi lahko namestimo tudi na mobilne naprave in jo uporabljamo tudi za navigacijo.

2.5 Word – delavnica (tiskovine, plakati, zloženke …) (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno dobro poznavanje dela v okolju Windows in dela z datotekami. Izkušnje pri uporabi programa Word.

Vsebina:
Usposabljanje bo potekalo v obliki delavnice. Na praktičnih primerih se bomo naučili izdelati, oblikovati in pripraviti za tisk različne tiskovine (plakate, zloženke …). Udeleženci bodo lahko delali na šolskih primerih ali na svojih lastnih primerih, kjer jih bo predavatelj usmerjal z nasveti in jim pomagal pri izdelavi.

2.6 Izdelava preproste predstavitve (PowerPoint, Prezi) (4 šolske ure/2 dni)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta, ter poznavanje osnov dela z datotekami. Priporočljivo je poznavanje dela z urejevalnikom besedila (npr. Word).

Vsebina:
Naučili se bomo izdelati preproste predstavitve z besedilom in slikami. Uporabili bomo namizni program PowerPoint in spletni program Prezi.

2.7 Domača spletna pisarna – Microsoft Office Online (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Delavnica je namenjena uporabnikom osebnega računalnika, ki dobro poznajo delo v okolju Windows, spretno vihtijo miško in tipkovnico ter poznajo osnove svetovnega spleta.

Vsebina:
Računalništvo še nikoli ni bilo tako dostopno. Programe za vsakdanjo rabo lahko zdaj uporabljamo kar preko spleta. Brezplačne aplikacije storitve Office Online so spletna zbirka orodij za urejanje besedil, preglednic, predstavitev in zapiskov. Potrebujemo le namizni brskalnik in lahko začnemo. Kaj nam ti programi omogočajo in kako jih uporabljamo, pa boste spoznali na tej delavnici.
* Za udeležbo potrebujete lasten Microsoft račun.

2.8 Uredimo digitalne fotografije (Google Foto, Flickr …) (10 šolskih ur/5 dni)

Predznanje:
Potrebno poznavanje dela v okolju Windows, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte, poznavanje osnov dela z datotekami.

Vsebina:

Naučili se bomo organizirati fotografije v arhivu osebnega računalnika in prekopirati fotografije s fotoaparata v računalnik. Spoznali bomo osnove obdelave fotografij (obrezovanje, poravnava, odstranjevanje učinka rdečih oči, osvetlitev, barve, kontrast, napisi, komentarji …). Naučili se bomo pošiljati fotografije po e-pošti, izdelati album, ga objaviti na spletu in dati v skupno rabo. Uporabljali bomo programe (Google Foto, Flickr, …).
* Za udeležbo potrebujete svoj Google račun in Flickr račun

2.9 Izdelava preproste spletne strani (Wix, WordPress) (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Delavnica je namenjena izkušenim uporabnikom osebnega računalnika v okolju Windows, interneta in svetovnega spleta.

Vsebina:

Za vse posameznike, ki se želijo predstaviti na spletu, bomo na delavnici predstavili dve priljubljeni platformi za samostojno izdelavo in upravljanje spletne strani – Wix in WordPress. Platformi sta brezplačni in ju lahko uporabljamo neomejeno dolgo. Nudita raznovrstne teme in enostaven urejevalnik.
* Izdelali bomo svojo spletno stran, zato priporočamo, da si pripravite idejno zasnovo vsebine.

Koledar usposabljanj

Zap. št. Naziv usposabljanja Št. ur Termin Urnik
1. Zapiski v OneNote 4 9.1.-16.1. to 17:30-19:00
2. Računalništvo v oblaku – Google spletne aplikacije 6 23.1.-27.2. to 17:30-19:00
3. Načrtovanje poti s spletnimi zemljevidi 6 6.3.-20.3. to 17:30-19:00
4. eStoritve za osebno rabo 4 27.3.-3.4. to 17:30-19:00
5. Word – delavnica (tiskovine, plakati, zloženke …) 6 9.4.-13.4. po-sr-pe 17:30-19:00
6. Izdelava preproste predstavitve (PowerPoint, Prezi) 4 16.4.-18.4. po-sr 17:30-19:00
7. Domača spletna pisarna – Microsoft Office Online 6 2.10.-16.10. to 17:30-19:00
8. Uredimo digitalne fotografije (Google Foto, Flickr …) 10 6.11.-4.12. to 17:30-19:00
9. Izdelava preproste spletne strani (Wix, WordPress) 6 11.12.-13.12. to-sr-če 17:30-19:00

Lokacija:

Računalniška soba (II. nadstropje)