Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

2 Informacijsko opismenjevanje za odrasle – delavnice 2017

 

Zap. št. Naziv usposabljanja Šolskih ur/dni
1. Word – delavnica (tiskovine, plakati, zloženke …) 6/3
2. Excel – delavnica (analiza stroškov, telefonskih klicev …) 6/3
4. E-storitve (e-uprava, e-občina, Cobiss, Biblos, e-zdravje …) 6/3
5. Uredimo digitalne fotografije (Picasa, Google Foto …) 10/5
6. Načrtovanje potovanj (avto, letalo, hoteli …) 6/3
7. Načrtovanje poti za kolesarje (bikemap …) 6/3
8. Načrtovanje pešpoti (GPSies, pešpoti …) 4/2
9. Microsoft Publisher (publikacije, brošure, plakati, nalepke …) 6/3
10. Fotoknjiga (CEWE) 6/3

2.1 Word – delavnica (tiskovine, plakati, zloženke …) (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno je dobro poznavanje dela v okolju Windows in dela z datotekami. Izkušnje pri uporabi programa Word, interneta in e-pošte.

Vsebina:
Usposabljanje bo potekalo v obliki delavnice. Na praktičnih primerih se bomo naučili izdelati, oblikovati in pripraviti za tisk različne tiskovine (plakate, zloženke …). Udeleženci bodo lahko delali na šolskih primerih ali na svojih lastnih primerih, kjer jih bo predavatelj usmerjal z nasveti in jim pomagal pri izdelavi.

2.2 Excel – delavnica (analiza stroškov, telefonskih klicev …) (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno je dobro poznavanje dela v okolju Windows in dela z datotekami. Izkušnje pri uporabi programa Excel, interneta in e-pošte.

Vsebina:
Usposabljanje bo potekalo v obliki delavnice. Na praktičnih primerih se bomo naučili izdelati različne analize podatkov (analiza stroškov, analiza telefonskih klicev …). Uporabili bomo razvrščanje (sort), filter, vrtilne tabele in vrtilne grafikone. Udeleženci bodo lahko delali na šolskih primerih in svojih lastnih primerih, kjer jih bo predavatelj usmerjal z nasveti in jim pomagal pri izdelavi.

2.3 Računalništvo v oblaku – Google spletne aplikacije (10 šolskih ur/5 dni)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte, poznavanje osnov dela z datotekami (shranjevanje, odpiranje).

Vsebina:
Na usposabljanju bomo spoznali uporabo in značilnosti shrambe v oblaku Google Drive. Uporabljali bomo mape in vanje prenesli datoteke iz osebnega računalnika. Datoteke v oblaku si bomo ogledali in mapo in datoteke v oblaku dali v skupno rabo. Uporabljali bomo spletne aplikacije za urejanje besedila, urejanje preglednic in urejanje predstavitev. Uporabili bomo še nekatere druge spletne aplikacije Google (Koledar, Zemljevidi, Google+, Fotografije …).
* Za udeležbo potrebujete svoj Google račun.

2.4 E-storitve (e-uprava, e-občina, Cobiss, Biblos, e-zdravje …) (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta.

Vsebina:
Naučili se bomo uporabljati spletne portale e-uprava, e-občina, e-zdravje…, na katerih lahko najdemo informacije o različnih storitvah. Pogledali bomo spletni portal e-prostor, kjer si lahko ogledamo podatke o nepremičninah. Izvedeli boste, kaj je digitalno potrdilo in videli, kje in na kakšen način se uporablja. Uporabljali bomo tudi portala Cobiss (virtualna knjižnica) in Biblos (spletna eKnjižnica in eKnjigarna).

2.5 Uredimo digitalne fotografije (Picasa, Google Foto …) (10 šolskih ur/5 dni)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte, poznavanje osnov dela z datotekami (shranjevanje, odpiranje, mape). Priporočamo poznavanje uporabe katerega od splošnih programov, npr. urejevalnika besedila.

Vsebina:
Naučili se bomo organizirati fotografije v arhivu osebnega računalnika. Naučili se bomo prenesti fotografije s fotoaparata v računalnik, osnovne obdelave fotografij (obrezovanje, poravnava, odstranjevanje učinka rdečih oči, osvetlitev, barve, kontrast, napisi, komentarji …). Naučili se bomo pošiljati fotografije po e-pošti, izdelati album, ga objaviti na spletu in dati v skupno rabo. Uporabljali bomo programe za urejanje fotografij (Picasa, Google Foto …).
* Za udeležbo potrebujete svoj Google račun

2.6 Načrtovanje potovanj (avto, letalo, hoteli …) (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte.

Vsebina:
Na usposabljanju se bomo naučili uporabljati različne računalniške programe in spletne strani za načrtovanje poti z avtomobilom, rezervacijo letalskih vozovnic in rezervacijo hotelov. Pred odhodom, si lahko izdelamo načrt poti s pomočjo računalnika. Uporabimo lahko spletne zemljevide in posebne programe za načrtovanje poti. Še posebej je to uporabno pri načrtovanju izletov in potovanj. Predstavili bomo tudi aplikacije za navigacijo na mobilnih napravah.

2.7 Načrtovanje poti za kolesarje (bikemap …) (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte.

Vsebina:
Na usposabljanju se bomo naučili uporabljati spletne aplikacije za načrtovanje poti za kolesarje (bikemap …). Pred kolesarskim izletom ali potovanjem izdelamo načrt poti s pomočjo računalnika. Pri načrtovanju uporabljamo spletne zemljevide in posebne programe za načrtovanje poti za kolesarje. Na usposabljanju bomo na praktičnih primerih prikazali uporabo spletnih aplikacij za načrtovanje kolesarskih poti (bikemap …). Naučili se bomo izvoziti izdelano pot v GPX datoteko za uporabo na navigacijski napravi in KML datoteko za uporabo v Google Zemlja. Predstavili bomo tudi aplikacije za navigacijo na mobilnih napravah.

2.8 Načrtovanje pešpoti (GPSies, pešpoti …) (4 šolske ure/2 dni)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte.

Vsebina:
Na usposabljanju se bomo naučili uporabljati spletne aplikacije za načrtovanje pešpoti za pohodnike. Pred pešačenjem ali planinskim izletom izdelamo načrt poti s pomočjo računalnika. Pri načrtovanju uporabljamo prilagojene spletne zemljevide in programe. Na usposabljanju se bomo na praktičnih primerih naučili uporabljati spletne aplikacije za načrtovanje pešpoti (GPSies.com, pespoti.si …)

2.9 Microsoft Publisher (publikacije, brošure, plakati, nalepke …) (6 šolskih ur/3 dni)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte ter poznavanje osnov dela z datotekami. Priporočljivo je poznavanje dela z urejevalnikom besedila (npr. Word).

Vsebina:
Publisher je program za izdelavo publikacij v okviru zbirke programov Microsoft Office. S programom lahko izdelamo in oblikujemo brošure, foto albume (fotoknjige), vabila, voščilnice, plakate, nalepke, vizitke in podobne izdelke. V okviru programa so pripravljene predloge za različne izdelke.
Na usposabljanju se bomo naučili uporabljati program Publisher. Na praktičnih primerih se bomo naučili izdelati različne publikacije, brošure, plakate, nalepke …. Naučili se bomo izdelati serijska pisma in e-pošto.

2.10 Fotoknjiga (CEWE) (6 šolski uri/3 dni)

Predznanje:
Potrebno je poznavanje dela v okolju Windows, uporaba miške in tipkovnice, izkušnje pri uporabi interneta in e-pošte ter poznavanje osnov dela z datotekami. Priporočljivo je poznavanje dela z urejevalnikom besedila (npr. Word).

Vsebina:
Program CEWE FOTOSVET ponuja bogate možnosti oblikovanja. Pripravljene so različne predloge. Izberemo lahko različne postavitve fotografij na strani in različna ozadja. Dodajanje besedila je preprosto. Ko zaključimo z izdelavo fotoknjige jo pošljemo na izbran naslov. V tiskarni jo natisnejo in nam jo pošljejo.
Na usposabljanju se bomo na praktičnem primeru naučili izdelati in oblikovati fotoknjigo.

2.11 Koledar usposabljanj

Pregled usposabljanj za odrasle – delavnice

Zap. št. Naziv usposabljanja Št. ur Termin Urnik
1. Računalništvo v oblaku – Google spletne aplikacije 10 9.1.-23.1. po-to 16:00-17:30
2. E-storitve (e-uprava, e-občina, Cobiss, Biblos, e-zdravje …) 6 24.1.-31.1. po-to 16:00-17:30
3. Uredimo digitalne fotografije (Picasa, Google Foto …) 10 6.2.-20.2. po-to 16:00-17:30
4. Načrtovanje potovanj (avto, letalo, hoteli …) 6 6.3.-13.3. po-to 16:00-17:30
5. Načrtovanje poti za kolesarje (bikemap …) 6 14.3.-21.3. po-to 16:00-17:30
6. Načrtovanje pešpoti (GPSies, pešpoti …) 4 27.3.-28.3. po-to 16:00-17:30
7. Word – delavnica (tiskovine, plakati, zloženke …) 6 2.10.-9.10. po-to 16:00-17:30
8. Excel – delavnica (analiza stroškov, telefonskih klicev …) 6 10.10.-17.10. po-to 16:00-17:30
9. Uredimo digitalne fotografije (Picasa, Google Foto …) 10 23.10.-13.11. po-to 16:00-17:30
10. Fotoknjiga (CEWE) 6 14.11.-21.11. po-to 16:00-17:30
11. Microsoft Publisher (publikacije, brošure, plakati, nalepke …) 6 27.11.-4.12. po-to 16:00-17:30
12. Računalništvo v oblaku – Google spletne aplikacije * 10 30.11.-14.12. to-če 17:45-19:15
13. E-storitve (e-uprava, e-občina, Cobiss, Biblos, e-zdravje …) 6 5.12.-12.12. po-to 16:00-17:30

Lokacija:

Računalniška učilnica (II. nadstropje)

Opombe:

* Usposabljanje bo potekalo od 17:45 do 19:15.