Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Informacijsko opismenjevanje za odrasle 2020

Zap. št. Naziv usposabljanja Šolskih ur/ dni
1. Računalnik za osebno rabo I – osnovni 30/15
2. Računalnik za osebno rabo II – nadaljevalni 30/15
3. Računalnik za osebno rabo III – izpopolnjevalni 30/15
4. Računalniška pismenost za odrasle -Temeljna raven (RPO – javno veljavni program) 60/20
5. Računalniška pismenost za odrasle – Zahtevnejša raven (RPO – javno veljavni program) 60/20

1.1 RAČUNALNIK ZA OSEBNO RABO I – OSNOVNI (30 ŠOLSKIH UR/ 15 DNI)

Predznanje:

Ni potrebno.

Vsebina:

Na usposabljanju se bomo naučili uporabljati računalnik. Delali bomo v okolju Windows in se naučili osnov dela z miško in tipkovnico. Naučili se bomo izdelati, urejati in oblikovati enostavno besedilo, shraniti in odpirati datoteke. Seznanili se bomo z osnovami interneta in se naučili uporabljati spletni brskalnik za iskanje po spletu. Naučili se bomo uporabljati elektronsko pošto. Seznanili se bomo s tem, kako so v računalniku organizirane datoteke in mape.

 

1.2 RAČUNALNIK ZA OSEBNO RABO II – NADALJEVALNI (30 ŠOLSKIH UR/ 15 DNI)

Predznanje:

Izkušnje pri delu z računalniki v okolju Windows, osnovnim urejanjem in oblikovanjem besedila, uporabi interneta, elektronske pošte. Priporočamo udeležbo na osnovnem usposabljanju.

Vsebina:

Na usposabljanju bomo utrdili in dopolnili znanje na področju urejanja in oblikovanja besedila. Nadgradili bomo znanje s področja interneta in elektronske pošte. Uporabljali bomo spletne zemljevide. Spoznali bomo osnove varnosti in zasebnosti na internetu. Urejali bomo datoteke in mape s programom Raziskovalec, uporabljali bomo tudi USB ključke in prenašali datoteke iz računalnika na USB ključek in obratno. Naučili se bomo prenesti fotografije s fotoaparata ali telefona na računalnik. Spoznali bomo osnove računalništva v oblaku in se naučili osnov uporabe shrambe v oblaku (Google Drive). Prenašali bomo datoteke in fotografije iz računalnika v Google Drive in obratno.

* Za udeležbo potrebujete svoj Google račun.

 

1.3 RAČUNALNIK ZA OSEBNO RABO III – IZPOPOLNJEVALNI (30 ŠOLSKIH UR/ 15 DNI)

Predznanje:

Dobro poznavanje dela z računalniki v okolju Windows, uporabi interneta, elektronske pošte. Izkušnje pri uporabi Google Drive. Priporočamo udeležbo na nadaljevalnem usposabljanju.

Vsebina:

Naučili se bomo izdelati predstavitve s programom PowerPoint in preglednice s programom Excel, kjer se bomo naučili uporabljati formule in osnovne funkcije. Uporabljali bomo E-storitve (E-knjižnica, E-uprava, E-občina, E-davki, E-prostor …). Seznanili se bomo z digitalnim potrdilom SIGEN-CA, ki je potrebno za poslovanje z državnimi organi. Na usposabljanju bomo tudi utrdili in nadgradili znanje s področja urejanja datotek, interneta, elektronske pošte, računalništva v oblaku (Google Drive, Google Fotografije in druge spletne aplikacije), varni rabi interneta.

* Za udeležbo potrebujete svoj Google račun.

 

1.4 RAČUNALNIŠKA PISMENOST ZA ODRASLE – TEMELJNA RAVEN
(RPO – JAVNO VELJAVNI PROGRAM) (60 ŠOLSKIH UR/ 20 DNI)

Predznanje:

Ni potrebno.

Vsebina:

V program se lahko vključijo vsi odrasli, ki si želijo pridobiti temeljno znanje za delo z računalniki. Vključijo se lahko tisti, ki računalnika še niso uporabljali, pa tudi tisti, ki želijo osnovno znanje dopolniti in utrditi. Po zaključku programa bodo udeleženci digitalno (računalniško) pismeni in se bodo lahko dejavno vključili v sodobno družbo, kjer nas računalniki spremljajo praktično na vsakem koraku.

Cilji izobraževalnega programa so spoznati računalnik in razumeti osnovne pojme informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT), usposobiti se za osnovno uporabo osebnega računalnika in operacijskega sistema, delo z datotekami in upravljanje z nosilci podatkov, pisanje, urejanje, oblikovanje in tiskanje besedila, uporabo interneta in elektronske pošte.

Program izobraževanja obsega 60 šolskih ur. Vodili ga bodo predavatelji podjetja IPIS računalniška usposabljanja, ki je vpisano v razvid za izvajanje javno veljavnega programa Računalniška pismenost za odrasle (RPO).

 

1.5 RAČUNALNIŠKA PISMENOST ZA ODRASLE – ZAHTEVNEJŠA RAVEN
(RPO – JAVNO VELJAVNI PROGRAM) (60 ŠOLSKIH UR/ 20 DNI)

Predznanje:

Izkušnje pri delu z računalniki v okolju Windows, urejanjem in oblikovanjem besedila, uporabi interneta, elektronske pošte in dela z datotekami.

Vsebina:

V program se lahko vključijo vsi odrasli. Namenjen je tistim, ki z računalnikom že delajo in želijo osnovno znanje utrditi in nadgraditi. Po zaključku programa bodo udeleženci svojo računalniško pismenost dvignili na višji nivo in bodo lahko s pomočjo računalnikov opravljali zahtevnejše naloge.

Cilji izobraževalnega programa so utrditi in nadgraditi znanje za uporabo operacijskega sistema, delo z datotekami in nosilci podatkov, urejanje in oblikovanje besedila, uporaba interneta in elektronske pošte. Dodatni cilji so spoznati in uporabiti računalnik kot multimedijsko orodje in se seznaniti in usposobiti za osnovno delo z digitalno fotografijo, glasbo, filmi. Cilji so tudi uporabiti splet za iskanje koristnih informacij, predstavitev in seznanitev z različnimi spletnimi storitvami, spletnim bančništvom, družbenimi omrežji, blogi, forumi, mobilnimi telefoni.

Program izobraževanja obsega 60 šolskih ur. Vodili ga bodo predavatelji podjetja IPIS računalniška usposabljanja, ki je vpisano v razvid za izvajanje javno veljavnega programa Računalniška pismenost za odrasle (RPO).

 

1.6 KOLEDAR USPOSABLJANJ – INFORMACIJSKO OPISMENJEVANJE ZA ODRASLE

 

Zap. št. Naziv usposabljanja Št. ur Termin Urnik
1. Računalnik za osebno rabo I – osnovni 30 6.1.-7.2. po-sr-pe

9:00-10:30

2. Računalnik za osebno rabo II – nadaljevalni 30 6.1.-7.2. po-sr-pe

17:30-19:00

3. Računalniška pismenost za odrasle –
Temeljna raven (RPO – javno veljavni program)
60 10.2.-1.4. po-sr-pe

9:00-11:30

4. Računalnik za osebno rabo III – izpopolnjevalni 30 10.2.-20.3. po-sr-pe

17:30-19:00

5. Računalnik za osebno rabo I – osnovni 30 5.10.-13.11. po-sr-pe

9:00-10:30

6. Računalniška pismenost za odrasle –
Zahtevnejša raven (RPO – javno veljavni program)
60 5.10.-25.11. po-sr-pe

16:45-19:15

7. Računalnik za osebno rabo II – nadaljevalni 30 16.11.-18.12. po-sr-pe

9:00-10:30

 

Lokacija: Računalniška učilnica (II. nadstropje)