Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   Prijava na e-novice   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Program prireditev ob sedemdesetletnici

Mestna knjižnica Kranj, ena najsodobnejših in najlepših slovenskih knjižnic, letos praznuje 70. obletnico svojega obstoja. Že desetletja gre za široko odprto kulturno ustanovo, v kateri prispevamo k izobraževanju in raziskovanju, h kulturnemu napredku in kakovostnemu življenju ter jih spodbujamo.

Ob visokem jubileju v tednu od 6. do 10. junija pripravljamo niz dogodkov.

PROSTOR IN KNJIGE, torek, 6. junij

18.00 otvoritev razstav

Fotografska razstava
V pestrem naboru praznovanja smo k sodelovanju pritegnili fotografe Fotografskega društva Janez Puhar Kranj. Na razstavi v pritličju knjižnice bo prikazanih 30 najboljših fotografij, izbranih na natečaju s temo novega slogana knjižnice, to je Hiša razgledov. Knjižnica z razvejano paleto dejavnosti, z izstopajočo zunanjo in notranjo arhitekturo, s številno zbirko gradiva, z množico obiskovalcev in dejavnostjo, polno kulturnih asociacij, ponuja zanimiv izziv za kreativno oko izza objektiva. Obenem pa so prav fotografije tiste, ki bodo jubilej knjižnice najbolj slikovito zabeležile za čas pred nami in za zanamce.

Razstavo bo odprl župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar. Slavnostna govornika bosta tudi direktorica Mestne knjižnice Kranj Breda Karun in predsednik Fotografskega društva Janez Puhar Kranj Vlado Sofronievski. O načrtovanju knjižnice in izvirnih rešitvah, ki jih je razvil za knjižnico, bo spregovoril arhitekt Uroš Birsa.

Razstava knjižnih dragocenosti
Z razstavo v vitrinah želimo predstaviti nekatere izmed najdragocenejših knjig, ki jih premore knjižna zbirka Mestne Knjižnice Kranj. To je razstava knjižnih dragocenosti oz. bibliofilskih biserov.

Ko pride knjižnična ura
Razstava z naslovom Ko pride knjižnična ura se nahaja v drugem nadstropju knjižnice,  zasnoval jo je Lucijan Adam. Razstava govori o knjižnici kot javni ustanovi. Pred 110 leti je bila iz društvene ustanovljena Javna ljudska knjižnica Narodne čitalnice v Kranju. Knjižnica je bila na voljo vsem ljudem, ne glede na spol in družbeni položaj. Druga svetovna vojna je ustavila njen razvoj. Po drugi svetovni vojni se je razvila moderna knjižnica – Osrednja knjižnica Kranj.

DOMIŠLJIJA IN GLASBA, sreda, 7. junij

Sreda bo dan, namenjen domišljiji in glasbi. Otroci si bodo ob 10. uri ogledali kamišibaj, japonski način pripovedovanja pravljic s pomočjo ilustracij, ki jih pripovedovalec ob pripovedovanju prikazuje občinstvu. Ob 11.30  bodo otroci poslušali pravljico v angleškem jeziku z naslovom A very hungry Caterpillar. Skupaj z otroki bomo na zabaven način spoznali razvoj od jajčeca do metulja in se naučili nekaj angleških besed. Po pravljici bomo imeli ustvarjalno delavnico, kjer si bodo otroci lahko izdelali bubo, gosenico in metulja.
V popoldanskem času, ob 17. uri, bodo otroci poslušali pravljice iz babičine skrinje Berte Golob, pisateljice in pesnice, ki je bila pred več kot 40 leti vodja Pionirskega oddelka v takratni Osrednji knjižnici občine Kranj.
Ob 17.30 bo delavnica z bosonogo jogo, ki je vodena vadba, oblikovana za predšolske otroke skupaj s starši. Otroci se skozi pravljico spoznavajo s svojim telesom, naučijo se osnovnih drž joge in preprostih dihalnih tehnik ter se ob tem zabavajo.

V večernih urah, ob 19.30, bo pripovedovalski večer za odrasle z glasbeno spremljavo in naslovom Kako je na onem svetu.

Tuba – evfonij, ansambel Glasbene šole Kranj, bo občinstvu predstavil zven tube in evfonija ob 18. uri.
Ljubitelji rock glasbe bodo od 18.30 dalje uživali v rock koncertu The Six Saints Gimnazije Kranj.

KNJIŽNICA – GIBALO NAPREDKA, četrtek, 8. junij

Obiskovalci se bodo v mladinski sobi od 11. ure naprej preizkusili pri napovedi vremena v virtualnem studiu. Videli bodo sebe v realnem času na spremenjenem ozadju in se preizkusili v vlogi napovedovalca vremenske napovedi. Postavljena bo replika realnega TV-studia, zanimiva tudi za gledalce.

Dvakrat, ob 13. in ob 18. uri, bo v dvorani izvedena delavnica programiranja in osnov 3D-tiskanja.

V računalniški učilnici bo od 17. ure dalje na voljo računalniška igra z naslovom Sprehod Modrega psa. Skupaj z Modrim psom boste odkrivali kranjsko knjižnico in mesto Kranj na povsem drugačen način.

PRAZNOVANJE, sobota, 10. junij

Visok jubilej bomo končali s praznovanjem v soboto. Na Gregorčičevi ulici pred knjižnico bodo že od 10. ure naprej v kulturno-umetniškem programu slovesnosti nastopile folklorne, glasbene in plesne skupine ter kulturna društva občin krajevnih knjižnic iz Cerkelj na Gorenjskem, Jezerskega, Nakla, Preddvora in Šenčurja.

Iz občine Cerklje na Gorenjskem bo nastopil Šenturški oktet, ki je bil ustanovljen leta 2003. Oktet nastopa na prireditvah v domačem kraju, v občini Cerklje na Gorenjskem, pogosto pa se predstavi ob raznih praznovanjih. Vsi člani okteta so cerkveni pevci v farni cerkvi na Šenturški gori.

Občina Jezersko se bo predstavila s tradicionalno dejavnostjo Jezerjanov – predelavo volne iz njihove avtohtone Jezersko–Solčavske ovce. Program bo pripravilo Kulturno umetniško društvo Jezersko.

Iz občine Naklo bo nastopil ženski pevski zbor Dupljanke. Likovno društvo Naklo in Turistično društvo Naklo bosta predstavila Gregoriusa Carbonariusa de Wiesenegga, osebnega zdravnika carja Petra Velikega, ki je podaril denar za vodovod. Izvedeli boste veliko zanimivosti, povezanih z zgodovino Nakla, ter drugih zanimivosti, naravnih in turističnih točk občine Naklo. Alojzija Murn, predsednica Likovnega društva Naklo, bo predstavila tudi naklansko potico, ki jo bo pripravil Biotehniški center Naklo.

Iz občine Preddvor bo nastopilo Folklorno društvo Preddvor. Plešejo gorenjske plese iz Preddvora in njegove okolice. Do sedaj so občino Preddvor in Slovenijo zastopali na številnih festivalih tako doma kot tudi v tujini. Nastopila bo starejša odrasla skupina Folklornega društva Preddvor, plesali bodo Splet gorenjskih plesov.

Iz občine Šenčur bodo učenci 1. razreda podružnične šole Olševek pod vodstvom mentorice Monike Čufer izvedli točko Ples v dežju. Otroška folklorna skupina Knofki, pod vodstvom mentoric Alenke Kern in Janje Jagodic, bo izvedla dva plesa, in sicer Lisička in Jaz pa pojdem na Gorenjsko. Nastopil bo tudi Mešani mladinski pevski zbor Sidro. Učenka 9. razreda Osnovne šole Šenčur, Manca Gostan Zevnik, bo recitirala nekaj svojih pesmi o vaseh občine Šenčur.

Vse obiskovalce Knjižnice Globus vabimo, da v času praznovanja jubileja bele mize v 2. nadstropju knjižnice napolnijo s svojimi najljubšimi knjigami.

Pripravili smo tudi posebno vodenje po knjižnici, kjer se bomo sprehodili po njenih najprivlačnejših kotičkih, tudi tistih, ki so dnevnim obiskovalcem knjižnice skriti in nedosegljivi. Na enournem potepanju med policami knjig bomo poiskali najlepše razglede, pocukali za rokav knjižničarje in spoznali Knjižnico Globus v vsej njeni veličini. Vodenje po knjižnici bo potekalo 7., 8. in 9. junija ob 10. in 18. uri.

V tednu med 5. in 10. junijem bomo vsem, ki v letu 2017 dopolnijo 70 let, podarili enoletno članarino Mestne knjižnice Kranj.

Vljudno vabimo vse obiskovalce in uporabnike Knjižnice Globus ter enot Mestne knjižnice Kranj, da se udeležijo raznolikih dogodkov, ki smo jih pripravili ob visokem jubileju.

Zahvaljujemo se vsem sponzorjem, ki so s svojim prispevkom omogočili izpeljavo programa kakovostnih in raznolikih dogodkov za vse obiskovalce in uporabnike naše knjižnice.

 

Mestna občina Kranj